Keskoslapsen hoito

Keskoslapsen hoito-osiossa on ohjeita ihon ja navan hoidosta, suun ja silmien hoidosta, tutin käytöstä sekä pepun pesusta ja kylvetyksestä.

Keskosena syntyneet vauvat tarvitsevat hellää hoitoa ja hiljaisuutta. Kotona vauvaa voidaan entistä enemmän hoitaa vauvan oman rytmin mukaan eli vauvantahtisesti. Tärkeimpiä asioita ovat riittävä ravitsemus, puhtaus ja läheisyys. Vauvaa käsitellään lempein ja rauhallisin ottein, jotta vauva ehtii virittäytyä mukaan muuttuviin tilanteisiin.

Arkirutiinit luovat keskoselle turvallisuuden tunteen. Rutiinit tekevät elämän ennustettavammaksi, ja niiden avulla lapsi oppii vähitellen suunnittelemaan toimiaan niin, että hänen toiveisiinsa vastataan.

Ihon hoito

Terveelle iholle riittää pesu ja kuivaus. Kuivaa ihoa voi tarvittaessa rasvata apteekista saatavilla perusvoiteilla.

Navan hoito

Vauvan voi kylvettää, vaikka napavarsi ei ole irronnut. Kylvyn jälkeen navanpohja kuivataan huolellisesti pumpulipuikolla, koska bakteerit ja sienet viihtyvät kosteassa ja lämpimässä. Navan kuivana pitäminen on riittävä toimenpide, jos napa ei ole tulehtunut. Toisinaan navanpohjaan voi kehittyä napasieni eli granulaatio. Napasientä hoidetaan neuvolassa tai lastenlääkärin vastaanotolla.

Milloin yhteys neuvolaan?

Mikäli navasta lähtee voimakasta hajua tai se erittää runsaasti, käytä navan puhdistamiseen desinfiointiainetta. Jos havaitset seuraavia oireita, pitää vauva viedä heti lääkärin arvioon, sillä navan paikallinen tulehdus voi levitä yleistulehdukseksi.

  • navan reunojen punoittaminen
  • kuumottava navanseutu
  • liekin mallisen punoittavan kolmion nouseminen kohti rintaa.

Suun hoito

Suusammas eli suun hiivasieni-infektio on melko yleinen pienillä imeväisillä. Sammas näkyy vaaleina läiskinä kielen ja suun limakalvoilla. Sammas paranee yleensä itsestään. Kotihoitona voidaan käyttää puolukka- tai sitruunamehua. Jos oireilu pitkittyy, sammas kannattaa hoitaa reseptillä saatavalla paikallislääkkeellä.

Imettävän äidin tulee samanaikaisesti huolehtia hyvästä hygieniasta. Mikäli äiti lypsää maitoa, käyttää rintakumia tai vauva saa maitoa tuttipullosta, tulee välineiden puhdistukseen kiinnittää erityistä huomiota.

Silmien puhdistus

Silmien puhdistus tapahtuu puhtaalla, veteen kostutetulla taitoksella silmän ulkonurkasta sisänurkkaan päin ja tarvittaessa kuivataan samalla tekniikalla. Molempiin silmiin käytetään omaa taitosta.

Jos vauvan silmät rähmivät ja oireilu jatkuu huolellisesta puhdistamisesta huolimatta, tulee vauva viedä terveydenhoitajan tai lääkärin arvioon.

Pepun pesu

Arkisissa hoitotilanteissa vauvan kehonhallinta vahvistuu, kun häntä käsitellään monipuolisesti. Pepun pesu onnistuu hyvin hanan alla vauva käsivarrella vatsallaan. Pane kätesi vauvan rintakehän alle ja ota tukeva ote vastakkaisesta olkavarresta.

Kylvetys

Keskosvauvaa voi kylvettää, kun vointi on tasainen. Kädenlämpöinen kylpyvesi lasketaan ammeeseen. Pesut tehdään aina noudattaen puhtaasta likaiseen -periaatetta. Pesut aloitetaan siis kasvoista.

Mikäli vauvalla on napatynkä tallella, tulee se kuivata erityisen huolellisesti kylvyn jälkeen. Kylvetyksen aikana ja sen jälkeen on huolehdittava vauvan lämpötasapainosta. Pesujen yhteydessä kannattaa tarkastaa herkästi hautuvat alueet, kuten korvantaukset, kaula-, nivus- ja kainalotaipeet. Näiden alueiden kuivaaminen on myös tärkeää.

Tutin käyttö

Kaikilla vauvoilla, myös keskosilla, on synnynnäinen tarve imeä. Tarpeen suuruus vaihtelee yksilöllisesti. Ennenaikaisena syntynyt vauva saa imeä tuttia. Monesti jo sairaalahoidon aikana vauva on harjoitellut tutin imemistä, joka on valmistanut vauvaa ravintoimemiseen.

Tulostettavat oppaat

Nämä tulostettavat PDF-oppaat on laatinut HUS. Ohjeet voivat poiketa muiden sairaaloiden ohjeistuksista. Noudatathan saamiasi ohjeita.

perushoito; keskonen; Lastentalo

Kyllä

Päivitetty  1.6.2020