Milloin yhteys terveydenhuoltoon?

Lapsen kasvu on hyvä terveyden mittari. Kasvun seulonta on hyvä tapa arvioida, onko lapsen terveydestä ja hyvinvoinnista syytä olla huolissaan. Terveydenhoitajan tai lääkärin tulee aina arvioida poikkeava kasvu.

​Pituus

Terveydenhoitaja tai lääkäri tekee arvion poikkeavasta kasvusta oireiden ja muiden löydösten perusteella. Pituuskasvun pysähtyminen kokonaan on aina poikkeavaa. Lisäksi lapsi, jonka kasvu poikkeaa kasvuseulan normaaliarvoista ja jolla on oireita, on tutkittava tarkemmin. Yksiselitteistä ohjetta, milloin kasvusta tulisi olla huolissaan, ei kuitenkaan voi antaa. Pituuskasvun arvioinnissa otetaan huomioon oireet ja löydökset, aiempi kasvu, pituuskasvun vaihe ja painon kehitys.

Kasvun pysähtyminen

Pituuskasvun pysähtyminen kokonaan on aina poikkeavaa. Mitä nuoremmasta lapsesta on kyse, sitä kiireellisempi lisätutkimusten tarve on. Imeväisiän jälkeen pituuskasvu voi olla normaalistikin hidasta, ja jos lapsella ei ole muita oireita, kasvua voi useimmiten rauhassa seurata, ellei kasvu jatku poikkeavana.

Pituuskasvun hidastuminen

Pituuskasvun hidastuminen on poikkeavaa, jos siihen liittyy oireita (esim. suolisto-oireet, päänsärky, väsymys) tai muita löydöksiä, kuten painon samanaikainen nousu.

Oireettomana poikkeaminen kasvuseulan normaaliarvoista edellyttää harvoin muita jatkoselvittelyjä kliinisten tutkimusten lisäksi. Toistuessaan jatkoselvittelyt ovat usein aiheellisia.

Pituuskasvun kiihtyminen

Normaalia voimakkaampi pituuskasvun kiihtyminen on usein poikkeavaa, jos siihen ei liity painon samanaikaista nousua. Tällöin tärkeintä on arvioida murrosiän kehitys.

Oireet ja kasvumuutokset

Poikkeavan kasvun arvioinnissa oireet ovat tärkein lisätutkimuksia ohjaava tekijä. Suolisto-oireet, mahakivut, ummetus, päänsärky, poikkeava väsymys, palelu tai muut vastaavat oireet yhdessä kasvumuutosten kanssa vaativat lisäselvittelyjä.

Poikkeavat piirteet ja kasvumuutokset

Poikkeava pituuskasvu voi liittyä moniin synnynnäisiin oireyhtymiin. Jos lapsella on seulonnassa poikkeava kasvu ja oireyhtymäpiirteitä, kuten kasvojen ja pään alueen epämuotoisuuksia, raajojen poikkeavuuksia tai sisäelinten rakennevikoja, täytyy asiaa yleensä selvittää lastenlääkärin vastaanotolla. Piirteet ovat oireyhtymäkohtaisia.

Paino

Painon arvioinnissa tärkeintä on havaita kehittyvä ylipaino. Nopeat painonmuutokset ylös- tai alapäin voivat olla myös merkki sairauksista. Painossa tapahtuvat muutokset, jotka ovat päinvastaisia pituuskasvuun nähden, ovat aina epäilyttäviä. Imeväisen alipaino tai voimakas lihominen on aina arvioitava tarkemmin.

Ylipaino

Ylipainorajan ylittävä paino kertoo lihavuuden riskistä, ellei mitään muutoksia ruokavaliossa tai muissa elintavoissa tehdä. Elintapojen muutokset ja painonhallinta on aina helpointa tehdä aikaisessa vaiheessa ennen ylipainon muuttumista lihavuudeksi.

Lue lisää: Iloa, innostusta ja kannustusta elintapoihin (Neuvokas perhe, Suomen Sydänliitto ry)

Lihavuus

Lihavuusrajan ylittävä paino kertoo lapsen merkittävästä terveysriskistä. Tällöin lihavuuteen liittyvien sairauksien, kuten 2 tyypin diabeteksen sekä sydän- ja verisuonitautien, riski on korkeampi sekä lapsena että etenkin aikuisena.

Elintapamuutokset ovat silloin tarpeen. Pituuskasvu kiihtyy usein samanaikaisesti painonnousun kanssa, kun kyseessä on elintapoihin liittyvä lihavuus. Pituuskasvun taittuminen alaspäin yhdessä lisääntyvän lihavuuden kanssa on poikkeavaa.

Lue lisää: Iloa, innostusta ja kannustusta elintapoihin (Neuvokas perhe, Suomen Sydänliitto ry)

Alipaino

Poikkeava alipainoisuus on aina arvioitava tarkemmin. Pituuskasvun taittuminen samanaikaisesti voi olla merkki aliravitsemuksesta tai kasvuun vaikuttavasta sairaudesta. Hyvin nopea painonlasku voi etenkin esimurrosikäisillä ja nuorilla viitata syömishäiriöön.

Päänympärys

Pään kasvu on perinnöllinen ominaisuus, minkä vuoksi vanhempien pään kasvu tulee aina huomioida lapsen päänympärystä arvioitaessa. Seulonnassa todettu poikkeava pään kasvu on arvioitava aina tarkemmin etenkin alle 1-vuotiailla lapsilla. Pään kasvun kiihtyminen voi olla merkki aivo-selkäydinnesteen kiertohäiriöstä ja siitä seuraavasta kallonsisäisen paineen noususta. Toisaalta kallon saumojen ennenaikainen luutuminen voi vaikuttaa pään kasvuun ja sen muotoon. Poikkeava pään kasvu yhdessä kehitysviiveen kanssa vaatii lisäselvittelyjä. Lisäksi suuri ero suhteellisen päänympäryksen ja pituuden välillä on huomioitava.

Edellinen sivuSeuraava sivu

kasvu; lapset

Kyllä

Päivitetty  29.1.2019