Psyykkinen tuki ja vertaistuki

Psyykkistä tukea tarjoavat sekä mielenterveyden ammattilaiset että vertaistukijat.

Psyykkinen tuki

Lapsen sairastuminen diabetekseen on aina kriisi koko perheelle, ja sopeutuminen sairauden kanssa elämiseen voi kestää koko lapsuus- ja nuoruusiän. Ei ole lainkaan harvinaista, että lapsella ja vanhemmalla on monenlaisia pelkoja, kiukkua, alakuloa sekä muunlaisia reaktioita sairastumiseen liittyen.

Tarvittaessa psykologinen tuki niin lapselle kuin vanhemmille aloitetaan heti sairastumisen jälkeen ja tuen tarvetta on syytä arvioida polikliinisesti myöhemminkin. Tietoa mahdollisista hoitopaikoista saa muun muassa lapsen diabetespoliklinikalta ja Lasten mielenterveystalosta.

Lapsen sairastumisen vaikutuksesta perheeseen ja parisuhteeseen voi lukea Lastentalosta Lapsen sairastumisen vaikutus perheeseen ja parisuhteeseen.

Vertaistuki

Diabetesliitto järjestää sopeutumisvalmennuskursseja sairastaville ja heidän perheilleen. Myös osa hoitopaikoista ja paikallisista diabetesyhdistyksistä järjestää diabeteskursseja. Kurssien kustannuksista vastaa Kela tai oma hoitopaikka. Lisää kursseista ja niille hakeutumisesta voi kysyä diabetespoliklinikan sairaanhoitajalta, sosiaalityöntekijältä tai Diabetesliitosta.

Lue lisää

Diabeetikon sosiaaliturva, oikeudet ja velvollisuudet (Diabetesliitto) sekä Kelan sivuilta.

Löydä vertaistukea

Vertaistalo auttaa sairastuneita ja heidän läheisiään löytämään vertaistukea ja luotettavaa tietoa vertaistuesta. Vertaistalo kerää yhteen potilasjärjestöjen tarjoaman vertaistuen, jota voi etsiä täältä.


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


Diabetes; tuki

Päivitetty  10.8.2018