Oireet

Diabetekseen liittyy tyypillisiä oireita, kuten janon tunnetta ja väsymystä. Oireet saattavat tulla yllättäen tai esimerkiksi näkyä infektion yhteydessä poikkeuksellisena väsymyksenä.

​Diabeteksen tyypilliset oireet ovat lisääntynyt jano sekä virtsaamistarve, väsymys, huono ruokahalu ja laihtuminen ja mahdollisesti yökastelun alkaminen uudelleen. Oireet saattavat tulla esiin infektion aikana, jolloin lapsi voi olla poikkeuksellisen väsynyt.

Milloin yhteys lääkäriin?

Vaikka sairastumiseen johtava autoimmuuniprosessi on pitkä, diabeteksen oireet voivat ilmaantua nopeastikin, esimerkiksi muutaman päivän sisällä. Mikäli niitä ei huomioida riittävän ajoissa, kehittyy lapselle insuliinin puutteen vuoksi happomyrkytystila eli ketoasidoosi.

Sen oireita ovat vatsakipu, pahoinvointi, päänsärky, tiheä hengitys ja lopulta tajunnantason lasku. Happomyrkytystila on hengenvaarallinen.

Mikäli perhe tai terveydenhuollon ammattilainen epäilee, että lapsella on diabetes, tulee hänet viiveettä lähettää lasten päivystysyksikköön arvioon.


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


 

Päivitetty  2.10.2017