Verensokerin omaseuranta

Diabeteksen hyvä hoitotasapaino edellyttää huolellista verensokeriseurantaa.

​Verensokerin omaseurannan avulla insuliiniannokset sovitetaan vastaamaan syötyjen hiilihydraattien määrää ja liikuntaa sekä korjataan verensokerin muutokset muuttuvissa tilanteissa.

Verensokeri mitataan

  • Aina ennen aterioita.
  • Nukkumaan mennessä, mieluiten 2–3 tuntia iltapalan ja insuliinipistoksen jälkeen.
  • Ennen liikuntaa ja liikunnan yhteydessä.
  • Kun on matalan tai korkean sokerin oireita.

Vuorokauden aikana sokeritasoa on hyvä mitata 6-10 kertaa sormenpäästä tai 10 -15 kertaa sensorointilaitteella.

Verensokerin tavoitteet ovat:

  • Ennen ateriaa 4–6(7) mmol/l.
  • 2 tuntia aterian aloittamisen jälkeen alle 8 mmol/l.
  • Nukkumaan mentäessä (2 tuntia iltapalan jälkeen) 4–8 mmol/l.

Aamun verensokeriarvo (paaston jälkeen) kertoo yöllä vaikuttavan perusinsuliinin riittävyyden. Annos on sopiva, kun yöaikainen verensokeri on tasainen ja aamuarvot ovat pääosin tavoitealueella 4–7. Kaksi tuntia iltapalan jälkeen mitatun arvon ja aamuarvon tulisi olla suunnilleen samalla tasolla.

Ateriaparimittaukset: Ateriainsuliinin riittävyys arvioidaan ateria-parimittauksen perusteella. Kun ennen ateriaa mitattu sokeriarvo on suurin piirtein sama kuin kaksi tuntia aterian jälkeen mitattu arvo, on ateriainsuliinin määrä ollut sopiva. 

Mittauksia tehdään tihennetysti, kun insuliiniannoksia muutetaan, sairaspäivinä ja silloin kun sokeritasapainon kanssa on ongelmia. Verensokeri mitataan myös, mikäli lapsella on matalan tai korkean sokerin oireita. Sokeritaso tulee mitata myös aina ennen (mopolla) ajoa.

Mittaustulosten kirjaus (esimerkiksi omaseurantavihkoon tai puhelinsovellukseen) ja arviointi mahdollistavat insuliinihoidon muokkaamisen sokeritason seurannan perusteella. Säännöllinen kahden viikon sokeritason keskiarvon seuraaminen sokerimittarista on myös suositeltavaa.


Edellinen sivuSeuraava sivu

 
 

Kyllä

Päivitetty  20.8.2018