Verensokerin mittaus

Verensokerimittauksella selvitetään, onko insuliinin määrä sopiva. Lisäksi mittauksen avulla voi havaita, miten esimerkiksi liikunta vaikuttaa verensokeritasoon.

​Diabeteksen hyvä hoitotasapaino edellyttää useita päivittäisiä verensokerimittauksia. Verensokeri mitataan aina ennen aterioita ja nukkumaan mennessä, mieluiten 2–3 tuntia iltapalan ja insuliinipistoksen jälkeen. Lisäksi verensokeri mitataan ennen liikuntaa ja liikunnan yhteydessä.

Mittauksia tehdään tihennetysti, kun insuliiniannoksia muutetaan, sairaspäivinä ja silloin, kun verensokeritasapainon kanssa on ongelmia. Verensokeria mitataan myös, mikäli lapsella on matalan tai korkean verensokerin oireita. Ajoittaiset ateriaparimittaukset auttavat arvioimaan, onko ateriainsuliinin määrä sopiva. Verensokeri tulee mitata myös aina ennen (mopolla) ajoa.

Videolla on tarkat ohjeet verensokerin mittaamisesta.

Mittaustulosten kirjaus (esimerkiksi omaseurantavihkoon tai puhelinapplikaatioon) ja arviointi mahdollistavat insuliinihoidon muokkaamisen. On myös suositeltavaa seurata verensokerimittarista verensokerin kahden viikon keskiarvoa säännöllisesti.

Nykyään monella potilaalla on hoitomuodosta riippumatta käytössään ihonalainen sensori, joka mittaa kudossokeria käytännössä jatkuvasti ja mahdollistaa sokeritason pitämisen tasaisena.


Edellinen sivuSeuraava sivu