Sairauspäivät

Kuume-, tulehdus- ja vatsatautien aikana insuliinin tarve muuttuu ja insuliiniannoksia on syytä väliaikaisesti muuttaa.

​​​​ Verensokeria ja veren ketoaineita seuraamalla voidaan insuliiniannoksia turvallisesti nostaa, ja toipumisvaiheessa puolestaan vähentää. Tarvittaessa insuliinin annosten väliaikaisesta lisäämisestä voi keskustella diabeteshoitajan tai lääkärin kanssa.

Verensokerin seuranta sairauspäivinä:

  • Sairaana verensokeria on hyvä seurata tavallista tiheämmin, jopa 1–2 tunnin välein.
  • Jos verensokeri on selvästi koholla, yli 15 mmol/l, on syytä mitata myös ketoaineet verestä.
  • Huomio! Jos energiansaanti on ollut hyvin vähäistä, voi ketoaineita esiintyä, vaikka verensokeri olisi normaali tai matala.

Kuume ja tulehdustaudit

Kuume- ja tulehdustaudit lisäävät insuliinin vastavaikuttajahormonien määrää elimistössä, jolloin verensokeri nousee helposti ja vereen saattaa ilmestyä ketoaineita. Elimistön insuliinin tarve lisääntyy väliaikaisesti ja insuliiniannoksia pitää yleensä nostaa. Korkeakuumeisessa infektiossa voi insuliinin tarve lisääntyä jopa 50 %:lla ja on tarpeellista pistää korjaavia annoksia pikainsuliinia. Insuliinin lisäksi lapselle kannattaa antaa esimerkiksi sokeripitoista juomaa.

Vatsataudit

Vatsataudin aikana verensokeri usein laskee, koska hiilihydraattien imeytyminen heikentyy ja lapsi syö huonosti. Oksennustaudin yhteydessä mitataan aina verensokeri ja ketoaineet, sillä selvitetään johtuuko oksentaminen ketoasidoosin oireista vai vatsataudista.

Vatsataudin yhteydessä voi olla tarve vähentää pitkävaikutteisen insuliinin määrää. Insuliinin annostelua ei saa lopettaa kokonaan, koska diabetesta sairastavan lapsen tai nuoren on saatava insuliinia sairaanakin, ettei kehittyisi ketoasidoosia (happomyrkytystä).

Ateriainsuliinia pistetään vatsataudin aikana varoen. Vatsataudin aiheuttama kuivuma voi vaikuttaa ainakin joidenkin glukoosisensorien toimintaan, joten verensokereita kannattaa tarkistaa myös sormenpäästä.

Huono ruokahalu

Sairaalla lapsella on usein huono ruokahalu. Hiilihydraatteja sisältävää ruokaa tai juomaa on kuitenkin saatava lähes yhtä paljon kuin terveenä ja riittävä juominen on tärkeää. Jos ruokahalu on huono, kannattaa syödä tai juoda 1–2 tunnin välein päivän mittaan 10–20 g hiilihydraatteja sisältäviä ruoka- tai juoma-annoksia. Kylmä sokerillinen juoma pieninä annoksina pysyy pahoinvoivalla parhaiten sisällä. Jos lapsi oksentaa runsaasti ja verensokeritaso on matala, voi siirappia tai hunajaa sivellä posken limakalvolle. Sen sijaan esimerkiksi lihan ja kasvisten määrä voi olla tavallista pienempi.

Mikäli lapsi ei pysty syömään tai oksentaa kaiken syömänsä tai juomansa ja verensokeri tai ketoaineet nousevat tehostetusta insuliinihoidosta huolimatta, on syytä hakeutua herkästi sairaalahoitoon, jossa voidaan aloittaa suonensisäinen nestehoito.


Edellinen sivuSeuraava sivu