Ravitsemus

Ruoka-annosten hiilihydraattien laskeminen kuuluu keskeisesti diabeteksen hoitoon. Säännöllinen ateriarytmi helpottaa diabeteksen hoitoa ja insuliinin annostelua.

Kuva: Valtion ravitsemusneuvottelukunta

Tavoitteena on, että lapsi/nuori syö ruokaa monipuolisesti ja saa kasvuunsa ja kulutukseensa tarvittavan määrän ravintoaineita. Myös ruokahalun ja kylläisyyden joustava huomioiminen on tärkeää.

Heti sairastumisen jälkeen lapsi/nuori sekä hänen perheensä opetetaan laskemaan ruoka-annosten hiilihydraattimäärät, koska ateriainsuliini annostellaan aterian hiilihydraattimäärän mukaan.

Ateriainsuliinin vaikutuksesta ruuasta imeytyvät hiilihydraatit siirtyvät solujen energianlähteeksi. Myös ruoan rasva ja proteiini vaikuttavat aterian jälkeiseen verensokeriin, näiden vaikutusta insuliinin tarpeeseen voidaan harjoitella sen jälkeen kun hiilihydraattien laskenta on opeteltu. Selkeä ja säännöllinen ateriarytmi helpottaa insuliinin annostelua.

Lapsen/nuoren terveydelle hyödyllisiä valintoja ovat runsas kasvisten, hedelmien ja marjojen käyttö, tummien (täysjyvä-) viljatuotteiden suosiminen ja maltillinen sokerin käyttö. Valitsemalla arkiruokailuun runsaasti hyvälaatuista rasvaa (pehmeät kasviöljyt, kala, pähkinät ja siemenet) sekä vähemmän eläinrasvaa (maidon ja lihan rasva) ja suolaa voi vaikuttaa verisuonten terveyteen pitkälle aikuisuuteen.


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


Katso lisää