Matala verensokeri eli hypoglykemia

Matalan verensokerin eli hypoglykemian taustalla voi olla esimerkiksi liian suuri insuliinimäärä, hiilihydraattien virhearviointi tai poikkeuksellisen raskas liikuntasuoritus.

Terveellä ihmisellä paastoverensokeri voi olla alhaisimmillaan välillä 3–4 mmol/l, joskus jopa alle 3 mmol/l. Diabetesta sairastavalla henkilöllä hypoglykemian rajana pidetään verensokeria alle 4 mmol/l.

Varsin usein matalaan verensokeriin johtavat tilanteet tulevat yllättäen, ja niiden ennustaminen voi olla haastavaa.

Matalan verensokerin oireet ovat yksilöllisiä. Tyypillisiä hypoglykemiaoireita ovat nälkä, heikotus, vapina, kalpeus, hikoilu, keskittymiskyvyn huononeminen ja poikkeuksellinen käyttäytyminen. Ne ovat merkki siitä, että elimistön verensokeria nostavat korjaustoiminnot ovat käynnistyneet ja toisaalta merkki solujen energiavajeesta.

Matalan verensokerin oireita. Kuva: Diabetesliitto.

Matalat verensokeriarvot korjataan nopeasti imeytyvällä hiilihydraatilla, esimerkiksi glukoositableteilla, -siirapilla tai pillimehulla. Verensokerin ylikorjaamista tulisi välttää. Riittävä hiilihydraattimäärä verensokerin nostoon on yleensä noin 5–15 g. Verensokeritaso tulisi tarkistaa noin 15–30 minuutin kuluttua. Mikäli verensokerin jo noustua yli 4 mmol/l lapsi haluaa syödä lisää, tulee hiilihydraattimäärälle pistää insuliinia.

Verensokeri laskee harvoin niin matalalle, että lapsi/nuori menettää tajuntansa. Silloin lapsi tulee laittaa kylkiasentoon tasaiselle alustalle, esim lattialle tai sängylle ja sivellä poskien limakalvoille hunajaa tai siirappia. Mikäli verensokeri ei näillä toimenpiteillä nouse, on syytä pistää lihakseen Glucagen-injektio. Ambulanssi hälytetään aina paikalle.


Edellinen sivuSeuraava sivu