Matala verensokeri eli hypoglykemia

Insuliinihoitoon liittyy aina matalan verensokerin eli hypoglykemian mahdollisuus.

​​Diabeetikon verensokeri on matalahko välillä 3,5–3,9 mmol/l ja matala (hypoglykemia) alle 3,5 mmol/l arvoilla. Terveillä ihmisillä sokeri voi olla alhaisimmillaan välillä 3–4 mmol/l, joskus jopa alle 3 mmol/l.

Matalan verensokerin taustalla voi olla esimerkiksi liian suuri insuliinimäärä, aterian viivästyminen tai poikkeuksellisen raskas liikuntasuoritus. Varsin usein matalaan verensokeriin johtavat tilanteet tulevat yllättäen.​

Oireet

Matalan verensokerin oireet ovat yksilöllisiä. Elimistö pyrkii monella eri tavalla estämään verensokerin liiallisen laskun. Elimistö alkaa erittää insuliinin vastavaikuttajahormoneja kuten adrenaliinia ja kortisolia, jotka aiheuttavat osan matalan verensokerin varoitusoireista. Matalaa verensokeria pelätään usein aiheettoman paljon.

 

Matalan verensokerin oireita. Kuva: Diabetesliitto.

Hoito

Matalan verensokerin hoito aloitetaan heti, kun ensimmäiset oireet ja matala verensokeri huomataan. Elimistö on siinä vaiheessa jo itse korjaamassa tilannetta vastavaikuttajahormonien avulla, joten ylikorjaamista liian suurella hiilihydraattimäärällä pitää välttää, jotta verensokeri ei vaihtele liiallisesti matalalta korkealle. Jos sokeritasoa ei voida mitata, toimitaan oireisessa tilanteessa kuten sokeritaso olisi matala.

Matala verensokeri korjataan syömällä maltillisesti 5–15 g hiilihydraattia sisältävää ruokaa tai juomaa. Sokerilliset juomat, glukoosipastillit ja hunaja vaikuttavat nopeimmin, pureskelua vaativa ruoka hitaammin.

Matalan verensokerin aiheuttama nälkä on usein paljon suurempi kuin sen korjaamiseen tarvittava hiilihydraattimäärä. Verensokerin korjaantuminen kestää noin 10–15 minuuttia.  Voinnin korjaantumista on hyvä odottaa rauhassa ja tarkistaa tarvittaessa sokeritaso. Ellei verensokeri ole korjaantunut, otetaan uusi 5–10 g:n hiilihydraattiannos. Mikäli lapsi haluaa syödä enemmän kuin matalan sokerin korjaaminen vaatii, laitetaan ateriainsuliinia syödyn hiilihydraattimäärän mukaan.

Matalan verensokerin korjaamiseen tarvittava hiilihydraattimäärä

​Verensokeri mmol/l​Hiilihydraattimäärä
​Alle kouluikäinen​3–4​5 g
​< 3​10 g
​Kouluikäinen​3–4​10 g
​< 3​15 g

Matalahkoa verensokeria ei tarvitse erikseen korjata, jos ruoka-aika on pian. Satunnaiset lievät ja itse helposti hallittavat matalat verensokerin tuntemukset kuuluvat hyvään hoitotasapainoon. Mikäli matalan verensokerin oireita tulee usein, on insuliinin annostelua mietittävä uudelleen.

 Vaikea hypoglykemia

Verensokeri laskee harvoin niin matalalle, että lapsi/nuori menettää tajuntansa. Silloin lapsi tulee laittaa kylkiasentoon tasaiselle alustalle, esimerkiksi lattialle tai sängylle. Tajuttomalle ei saa koskaan antaa syömistä tai juomista tukehtumisvaaran vuoksi. Nopea ensiapu on sivellä hunajaa tai siirappia kylkiasentoon laitetun lapsen suun limakalvoille. Mikäli verensokeri ei näillä toimenpiteillä nouse, on syytä pistää lihakseen Glucagen-injektio, jonka vaikutuksesta maksa alkaa tuottaa sokeria verenkiertoon. Noin kymmenen minuutin kuluttua pistoksen saamisesta ihminen palaa tajuihinsa. Tajunnan palattua on nautittava hiilihydraattipitoista syömistä. Ambulanssi hälytetään aina paikalle.

Glukagonin käyttö (Diabetesliitto)


Edellinen sivuSeuraava sivu