Korkea verensokeri eli hyperglykemia

Hyperglykemialla eli korkealla verensokerilla tarkoitetaan tilaa, jossa verensokeri on kahden tunnin kuluttua ateriasta yli 8 mmol/l.

​​Terveellä ihmisellä verensokeritaso ei yleensä nouse yli lukeman 11 mmol/l ja pääsääntöisesti verensokeri pysyttelee alle 8 mmol/l tason.​

Diabetesta sairastavalla syitä korkeaan verensokeriin voivat olla

 1. Tilanteeseen nähden liian pieni insuliiniannos.
 2. Napostelu tai runsas syöminen.
 3. Insuliinihoidon laiminlyönti.
 4. Insuliinivalmisteen pilaantuminen.
 5. Tekninen ongelma insuliinipumppuhoidossa (katetri irti tai tukossa, pumpun toimintahäiriö).
 6. Pistospaikan kovettumat (hidastavat insuliinin imeytymistä).
 7. Hyvin raskas liikunta.
 8. Infektio tai muu akuutti sairaus, stressi.
 9. Kortisonihoito.

Korkean verensokerin oireita. Kuva: Diabetesliitto

Lyhytkestoisista hyperglykemioista ei tarvitse huolestua, jos niitä ei esiinny säännönmukaisesti, verensokeri laskee ennen seuraavaa ateriaa sopiviin lukemiin ja HbA1c on tavoitetasolla. Jatkuvasta verensokereiden vaihtelusta on sen sijaan syytä pyrkiä eroon, sillä pitkäaikaisesti korkeat verensokeriarvot lisäävät kudosvaurioiden ja lisäsairauksien riskiä, väsyttävät ja haittaavat oppimista koulussa.

Korjaaminen

Korkeat verensokerit korjataan pistämällä insuliinia. Korjaus tehdään yleensä aterian yhteydessä, mutta tarvittaessa myös aterioiden välillä, kun edellisestä pikainsuliinipistoksesta on kulunut vähintään 2 tuntia, näin vältetään insuliinivaikutuksen kasaantuminen. Insuliinin korjausannos arvioidaan yksilöllisen insuliiniherkkyyden mukaan tavoitellen normaalia verensokeritasoa.

Esimerkki: Ennen ateriaa lapsen verensokeri on 16 mmol/l ja hänen arvioitu insuliiniherkkyytensä kyseiseen aikaan päivästä on 2 mmol/l eli yksi yksikkö insuliinia laskee hänen verensokeriaan 2 mmol/l. Lapsi tarvitsee aterialle 5 yksikköä lisää ateriainsuliinia, jotta hänen verensokerinsa laskee tavoitetasolle 4–7 mmol/l.

 • 16 mmol/l – 10 mmol/l =  tavoitetaso 6 mmol/l.
 • 10 mmol/l : 2 mmol/l = 5 yksikköä korjausinsuliinia.

Jos hyperglykemia on jatkuvaa tai toistuvaa, tulee insuliiniannoksiin tehdä muutoksia. Jos verensokeri on useita tunteja korkealla tasolla, insuliinin vaikutus kudoksissa voi heikentyä, ja näin verensokerin korjaamiseen tarvitaan väliaikaisesti suhteessa isompia insuliinimääriä. 

Mittaa ketoaineet 
 • Jos verensokeri on yli 15 mmol/l peräkkäisissä mittauksissa, tai jos se ei laske lisäinsuliinilla.
 • Jos lapsi on huonovointinen verensokerin ollessa korkea.

Edellinen sivuSeuraava sivu

 


 

Päivitetty  20.8.2018