Insuliinin pistäminen ja säilytys

​​​Lapsi kannattaa ottaa mukaan omaan hoitoonsa ikätasoisesti. Jo pieni lapsi voi osallistua insuliinin pistämiseen pistospaikan ohjatulla valinnalla tai insuliinikynän painamisella. Usein esikoululaiset tai ensiluokkalaiset haluavat jo pistää itse vaikka luonnollisesti tarvitsevat vielä aikuisen tukea pistostilanteessa.

Insuliinin pistäminen voi aluksi jännittää. Usein jännitys vähenee, kun harjoittelu aloitetaan heti alkuhoidon aikana osastolla. Pistämisestä puhuminen, lapsen ajatusten kuunteleminen ja rauhallisen ilmapiirin luominen tuovat usein helpotusta tilanteeseen.

Insuliinin pistäminen

Insuliini pistetään vatsan, reiden tai pakaran alueelle. Jotta insuliini imeytyy oikealla tavalla, on tärkeää vaihtaa pistoskohtaa joka kerta kun pistät. Katso videolta tarkemmat insuliininpistosohjeet.

​​

Videolla on ohjeet siitä, miten insuliini pistetään.

Insuliinien säilytys

Avaamattomat insuliinit säilytetään jääkaapissa, +2– +8 asteen lämpötilassa. Käytössä olevat insuliinit säilytetään huoneenlämmössä, auringonvalolta ja lämmönlähteiltä suojattuna. Insuliini säilyy huoneenlämmössä 4–6 viikkoa valmisteesta riippuen (tarkista insuliinipakkauksesta).

Insuliini on suojattava kuumuudelta ja jäätymiseltä. Yli 30 asteen lämmössä insuliini alkaa menettää tehoaan.  Talvella ulkoillessa insuliinia on hyvä kuljettaa vaatteiden alla, esimerkiksi aikuisen takin sisällä. Saatavilla on erilaisia insuliinien säilyttämiseen tarkoitettuja lämmitys- tai viilennyspakkauksia.

Käyttökelvoton insuliini palautetaan apteekkiin hävitettäväksi.


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


insuliini; Diabetes

Päivitetty  20.8.2018