Hiilihydraattien arviointi

Hiilihydraattien arvioinnin tarkoituksena on ruoan ja insuliinin vaikutusten yhteensovittaminen, koska ruoan hiilihydraatit nostavat verensokeria ja insuliini puolestaan laskee tätä.

​Ateriainsuliinin määrä on yksilöllinen ja riippuu erityisesti siitä, miten paljon aterialla on verensokeriin vaikuttavia ruokia eli hiilihydraatteja. Myös proteiini- ja rasvapitoisen ruoan syöminen voi lisätä insuliinin tarvetta.

Ateriainsuliinia annostellaan aterian hiilihydraattimäärän, ateriaa edeltävän sokeritason ja mahdollisen aterian jälkeisen liikunan mukaan. Kun hiilihydraattien määrä lasketaan huolellisesti, insuliinia on mahdollista annostella sopiva määrä. Jos ateriainsuliinin annos ei vastaa aterian hiilihydraattimäärää, verensokerin vaihtelut ovat väistämättömiä.

Hiilihydraatteja syödään oman ruokahalun ja energiantarpeen mukaan. Kuitenkin hiilihydraattien jakaminen tasaisesti päivän ajalle ja suurien kerta-annoksien välttäminen sekä kuitupitoisten hiilihydraattilähteiden suosiminen auttavat hyvän verensokeritasapainon saavuttamisessa. Hiilihydraattien määrän arviointi ei tarkoita sitä, että niiden määrää pitäisi erityisesti rajoittaa tai syödä paljon.

Tietoa hiilihydraattien lähteistä ja hiilihydraattien määrän arvioinnista:

Hiilihydraattien määrän arviointitehtäviä:

Voitte harjoitella hiilihydraattien arviointia kuvien annoksista. Perehtykää ensin yllä oleviin linkkeihin.

 Oikeat vastaukset ovat alimmaisena.

Aamupala: 

Lounas:

Välipala:​

Päivällinen: 

Iltapala (kulhossa maustamatonta jogurttia 1 dl marjojen alla):

Napostelu:

Oikeat vastaukset

Aamupala

Kaurapuuro veteen 2 dl = 20 g,
mandariini 5 g,
maito 10 g,
rasvasilmä 0 g.            
Yhteensä 35 g.

Lounas

Nakkikeitto (noin 2 perunaa) = 20 g,
näkkileivät 20 g + levite 0 g,
maito = 10 g.
Yhteensä 50 g.

Välipala

Ruisleipä 10 g +  päälliset 0 g,
mandariini 5 g,
maito 10 g.            
Yhteensä 25g.

Päivällinen

Broilerikiusaus 1 dl  = 15g,
porkkana-appelsiiniraaste 0 g,
näkkileipä 10 g,             

maito 10 g.
Yhteensä 35 g.

Iltapala

Karjalanpiirakka 25 g,
maito 10 g,
marjat 5 g,
maustamaton jogurtti (1dl) 5 g
tomaatit 0 g.
Yhteensä 45 g

Napostelu

Maissinachot 50 g = 25 g,
karkit 50 g = 40 g,
suklaa 25 g= 15 g.
Yhteensä 80 g.


Edellinen sivuSeuraava sivu