Man vänjer sig vid nya smaker så småningom

Barnets matvanor påverkas av medfödda faktorer, men också av seder och bruk som lärs in i familjen.

En modell av ett smakpusselBarns ätande styrs av medfödda smakpreferenser och en rädsla för nyheter. Redan ett nyfött barn tycker om söta smaker, men är inte förtjust i sura och beska smaker. Ett barn kanske gillar smaken av saft redan första gången hen smakar det, men behöver övning för att lära sig att äta rotfrukter, bär och frukter med sura och beska smaker. Barnets förmåga att vänja sig vid nya smaker är individuell.

Det är möjligt att lära sig att sluta vara rädd för ny mat

Neofobi, rädslan för att prova nya livsmedel, är ett starkt nedärvt drag som kan göra det svårt att prova nya livsmedel. Rädsla för nyheter leder till en motvilja mot livsmedel som ser nya ut, luktar nytt eller har en ny textur. Bara att se ett nytt livsmedel kan utlösa en ”Blä, jag äter inte”-reaktion. Att lära sig de otaliga smakblandningarna och texturerna är en ganska lång inlärningskurva som kräver upprepning och tålamod. Det kan ta upp till 10–20 smakprovningar att acceptera ett nytt livsmedel.

Acceptansen av nya smaker och livsmedel ökar när de kan introduceras i en trevlig miljö och utan press att smaka. Det är lättare att smaka om man först lär känna maten med andra sinnen: genom att titta, röra och lukta. Som tur är har vi alla förmågan att lära oss att tycka om nya smaker och livsmedel under hela livet.

Tips för att vänja sig vid nya smaker och livsmedel

Maten smakar bättre i en trevlig matsituation. Glöm hot, utpressning och mutor, kom ihåg beröm, uppmuntran och värme.

  • Ta med barnet när du köper mat, t.ex. i mataffären, på torget, i bärskogen, när du ska fiska och plocka svamp. Detta ökar uppskattningen av maten och viljan att smaka på den.
  • Gör barnet delaktigt i matlagningen genom att ge åldersanpassade uppgifter. När maten redan blivit bekant medan ni lagat den är det mer sannolikt att den också tar sig från tallriken till munnen.
  • Man får ha roligt med mat. Det stimulerar, inspirerar och ökar matintaget. Gör till exempel leende ansikten av grönsaker på smörgåsen.
  • Det är lättare att smaka när man redan från början får veta att man inte behöver äta allt och att man inte ens är tvungen att svälja. Föräldern kan visa hur man spottar ut maten på ett snyggt sätt. Att tvingas äta mat kan orsaka stark motvilja. Beröm smakandet och modet, även om maten inte nådde hela vägen till magen.
  • Säg att du också tycker att det är spännande att smaka på något nytt. Var modiga tillsammans. Den vuxna är en viktig förebild.
  • Att kombinera en välbekant smak med ny mat kan göra det lättare att tycka om den nya maten. Att till exempel tillsätta socker i naturell yoghurt eller lingon gör det lättare att tycka om sura smaker. Senare kan sockret minskas eller helt utelämnas.
  • Uttryck inte dina egna förutfattade meningar om maten som serveras. Det är särskilt viktigt att undvika att ta upp negativa attityder.
  • Spela Smakpusslet. Det inspirerar till smakprov i ett uppslukande spelformat och ger en upplevelse av framgång.
  • För ett barn som är särskilt kräset kan man använda en ”klistermärkestabell för mod” där barnet belönas med ett klistermärke/kryss i rutan varje gång hen smakar på något nytt. Efter ett visst antal kryss kan ni också komma överens om en större belöning, till exempel en utfärd till en inomhuslekpark eller en skogsutflykt.
 

Kyllä

Uppdaterad  21.6.2023