Amning av prematurbarnet hemma

För tidig födsel är inget hinder för amning. Vid känguruvård börjar prematurbarnets väg till bröstet med hudkontakt och närhet, varefter babyn så småningom själv börjar söka sig till bröstet.

Amningen kan fortsätta hemma, till en början som på sjukhuset, i barnets takt. När det gäller mjölkportionerna ska man tänka på dygnsmängder snarare än en enda dos. Tänk tillbaka på hur mycket babyn brukade få i sig från bröstet på sjukhuset.

Observera hur och hur länge babyn suger, hur brösten töms och vad resultatet av amningsvägningen är. Det hjälper dig att uppskatta hur mycket babyn vanligtvis får i sig från bröstet. Dessutom kan man till en början följa upp babyns viktuppgång varje vecka på rådgivningen. Det är också en god idé att följa upp mängden kiss- och bajsblöjor.

Förutom att amma är det en bra idé att fortsätta mjölka hemma för att trygga en tillräcklig mjölkmängd. Mjölkningen bör fortsätta tills babyn får i sig all mjölk från bröstet. Övergången från att mjölka bröstmjölk till att amma sker stegvis.

Prematurbarn har ofta fortfarande en näsmagslang när de skrivs ut från sjukhuset. I början av utskrivningen lär sig babyn att äta från både bröstet och flaskan, samtidigt som man stegvis slutar använda näsmagslangen. Amningen ökar gradvis och man kan minska flaskmatningen, vilket leder till en situation där babyn kan äta det som finns tillgängligt från bröstet. Vid behov kan man ge extra mjölk eller ersättning från en flaska.

baby; bröstmjölk; amning; näring; prematur

Kyllä

Uppdaterad  15.7.2023