Hjälpmedel

Hjälpmedel kan användas för att hjälpa barnet att röra sig både inomhus och utomhus.

Syftet med hjälpmedel är att underlätta och rehabilitera vardagliga aktiviteter samt att stödja barnets deltagande i vardagen.

Haitarin otsikkotaso2
Ståstöd

Ståstöd rekommenderas i de fall då barnet inte kan stå självständigt eller behöver stöd för att hålla en bra stående ställning. Det finns många fördelar med att använda ståstöd: upprätthållandet av rörelsebanorna, symmetri i lederna samt förhindrande av osteoporos.

Trehjuling

När barnet cyklar stärker hen musklerna i de nedre extremiteterna och tränar på att turvis röra benen. Genom att hålla i styrstången tränar barnet på att sträcka ut armbågarna samt att hålla i och släppa loss. Att styra cykeln tränar uppfattningsförmågan.

Olika sorters sulor och stöd som styr fotens struktur

Ett barn med cp-skada har avvikande muskelspänning, vilket kan leda till att även den nedre extremitetens eller fotens struktur eller ställning är avvikande. För att korrigera en lindrig felställning räcker det med en sula. Om felställningen är mer betydande, används högre stöd.

Stöden används alltid även inomhus med sandaler eller andra halkfria skor.

Nattortoser

Nattortoser används för långvarig stretchning och för att behandla spasticitet. Användningen av nattortoser har visat sig vara effektiv för att bibehålla vristens rörelseomfång. Små barn vänjer sig snabbt vid att använda nattortoser eller "sovsockor".

Hjälpmedel för gång

Hjälpmedel för gång används för att uppmuntra barnet att röra sig självständigt i upprätt ställning. Ett lämpligt hjälpmedel väljs individuellt enligt barnets behov. Med hjälp av ortoser för nedre extremiteter får man hela nedre extremiten i ett mittläge i upprätt ställning.

Vibration

Vibra används på mindre barn för att öka känslan i den önskade kroppsdelen, för att slappna av spastiska muskler och med äldre barn för att stödja styrketräning.

stödsulor; hjälpmedel; ståstöd; trehjuling; ortos; barnhuset; cp-skadade; cp-syndrom; barn

Kyllä

Uppdaterad  29.6.2023