Ryggmärgsbråck dvs. meningomyelocele (MMC)

MMC kommer från de latinska orden meningo-myelo-cele. Meningo syftar på det lager som skyddar hjärnan och ryggmärgen (hjärnhinna), myelo på ryggmärgen (kärnan) och cele dvs. brock, betyder att de organ som är i ett stängt utrymme strävar till att bukta ut till utsidan.

​Med ryggmärgsbråck dvs. meningomyelocele (MMC) syftar man på störningar i fostrets utveckling, då neuralröret i fostrets ryggmärg inte har slutits som det borde. Neuralröret stänger vanligtvis i graviditetsveckorna 5-6. Om förslutningen är ofullständig blir det en öppning i ryggraden, genom vilken ryggmärgsmembranen, ryggmärgen och nervrötterna trycker ut och formar en utbuktning som är täckt med en hinna.

Den allmänna benämningen spina bifida används för att beskriva ryggmärgsbråck. Om ryggraden är öppen, men ryggmärgshinnorna inte har buktat ut, kallas det för spina bifida occulta. Om endast ryggmärgshinnorna buktar ut, kallas tillståndet för meningocele. Den öppna ryggraden försluts vanligtvis med operation inom det första dygnet efter födseln.

Under ultraljudet som görs under graviditeten upptäcker man vanligtvis ryggkotornas slutningsstörning.

 

Kyllä

Uppdaterad  22.2.2021