Diarré

Diarré beror oftast på tarminfektion orsakad av virus. I samband med diarré kan barnet också ha magont, kräkningar och feber.

Vanligen går diarrén över av sig själv på några dagar, men den kan också pågå i en vecka.

Diarré sprids lätt genom beröring. Därför är det extra viktigt att hålla god handhygien. Tvätta händerna med tvål för att hindra diarrésjukdom från att spridas. Därtill kan du använda desinficeringsmedel för händerna.

Diarré orsakad av virus

Diarré orsakas av många virus. Virusdiarré går oftast om av sig själv. Rotavirus är en av orsakerna till diarré hos barn.

Rotavirusinfektionerna har minskat tack vare att rotavirusvaccin ingår i barnens vaccinationsprogram. Numera är norovirus den vanligaste orsaken till virusdiarré.

Diarré orsakad av bakterier

Ibland kan diarré hos barn orsakas av bakterier. Bakterien som orsakar diarrén kan undersökas i avföringsprov från barnet. Bakterier som orsakar diarré är bl.a. salmonella, campylobacter, yersinia och vissa kolibakterier. Ofta får man bakteriediarré på utlandsresor, men ibland också i Finland.

Bakterierna sprids genom livsmedel som nedsmutsats med avföring från människor eller djur eller i vissa fall från människa till människa. Det går att förebygga smitta av diarrébakterier genom att tvätta händerna omsorgsfullt med tvål och mycket vatten alltid före måltid och efter wc-besök och blöjbyte. Också bra hygien vid matlagning och tillräcklig uppvärmning av kött förebygger smitta. Undvik opastöriserad mjölk och efter besök i ladugård eller på husdjursgård ska händerna alltid tvättas.

Symtom är feber, magont och diarré, som kan vara blodig eller slemmig.

Grunden för behandling av bakteriediarré är att ge barnet tillräckligt mycket vätska. Spädbarn, barn med grundsjukdomar och eller svåra symtom kan behöva antibiotikabehandling.

Diarré kan förebyggas genom att tvätt händerna omsorgsfullt med tvål och vatten.

 

Kyllä

Uppdaterad  22.2.2021