Förberedelse inför hjärtingrepp

Det är bra att berätta för barnet i förväg om det kommande hjärtingreppet och om sjukhusvistelsen. Det lindrar spänningen och gör att barnet återhämtar sig snabbare.

Berätta för ditt barn varför ni måste gå till sjukhuset och vad som händer med honom eller henne där. Använd ord som är bekanta, som han eller hon förstår. Försök att förklara så konkret och enkelt som möjligt: vad som kommer att göras, hur, varför och hur det kommer att kännas.

De vidstående videorna hjälper att hantera frågan med barnet.

På väg till hjärtoperation

I videon Amanda och Tony av Sydänlapset ja -aikuiset r.y berättar man om hur man kan förbereda sig inför en hjärtoperation, dess förlopp och om hemkomsten.

 
 

På väg till kateterisering av hjärtat

Videon är filmad på HUS Barnkliniken. Nuförtiden görs katetrisering av hjärtat på barn på HUS, Nya barnsjukhuset. Platserna på videon är föråldrade. Undersökningarna före operationen görs nuförtiden på Barnmottagningarna, hjärtmottagningen. Patienterna kommer direkt till Nya barnsjukhusets operations- och anestesiavdelning på morgonen och vårdas på avdelning Berget efter ingreppet.

Inför insättning av pacemaker

En pacemaker är en apparat som hjälper att reglera pulsen (hjärtfrekvensen). Många tankar passerar genom ditt huvud när du får höra att du ska få en pacemaker. Nedanför har vi samlat de vanligaste frågorna med svar.

 

Kyllä

Uppdaterad  23.2.2021