Omvårdnad av prematurbarnet

Samma grundläggande principer gäller för vården av ett prematurbarn som för ett fullgånget barn. Ett prematurbarn mår bra av rutiner och kan behöva mer tid för att vänja sig vid nya situationer.

Prematurbarn behöver ömsint vård: man bör hålla mycket i babyn. Man behöver inte dämpa de normala ljuden i hemmet. Efter utskrivningen från sjukhuset kan man vårda babyn hemma ännu mer enligt babyns egen rytm, dvs. i babyns takt, där man observerar och tar hänsyn till babyns signaler. Det viktigaste är tillräcklig näring, renhet och närhet. Babyn hanteras med varsamma och lugna rörelser så att den hinner anpassa sig till de förändrade situationerna.

Vardagsrutinerna ger prematurbarnet en känsla av trygghet. Rutinerna gör livet förutsägbart och med hjälp av dem lär sig babyn så småningom att planera sitt beteende så att omgivningen reagerar på hens behov. Babyns kroppskontroll förbättras när babyn hanteras mångsidigt vid den dagliga skötseln.

Haitarin otsikkotaso2
Hudvård

Tillståndet på babyns hud följs upp dagligen. För frisk hud räcker det med tvätt och torkning. Torr hud kan vid behov smörjas med en bassalva som man köper på apoteket.

Navelskötsel

Babyn kan badas fastän navelstumpen inte har lossnat. Efter badet torkas navelroten omsorgsfullt med en bomullspinne, eftersom bakterier och svampar trivs i en fuktig och varm omgivning. Det räcker med att hålla naveln torr, om den inte är infekterad. Ibland kan det utvecklas ”navelsvamp”, dvs. granulering, i navelroten, som vanligtvis läker av sig själv. Vid behov kan man bedöma navelns skick på rådgivningen eller barnläkarmottagningen.

Om naveln luktar starkt eller den utsöndrar mycket var rengör man den med ett desinfektionsmedel som inte svider.

Om man upptäcker följande symtom ska man omedelbart ta babyn till en läkare för bedömning, då en lokal infektion i naveln kan spridas och bli en allmän infektion.

  • navelns kanter är röda
  • området runt naveln är varmt
  • en flamformad, röd triangel sprider sig mot bröstet.
Munskötsel

Muntorsk, dvs. en jästsvampinfektion i munnen, är ganska vanlig hos ammande spädbarn. Muntorsk syns i form av vita fläckar på tungans och munnens slemhinnor. Infektionen läker oftast av sig själv. Som hemvård kan man borsta tungan med en bomullspinne som fuktats med lingon- eller citronsaft eller hälla några droppar av saften på tungan. Man kan be rådgivningen om närmare anvisningar. Om symtomen håller i sig länge är det bäst att behandla muntorsken med ett receptbelagt lokalt läkemedel.

Om mamman mjölkar sina bröst ska hon använda bröstgummi (amningsnapp), eller om babyn får mjölk i en nappflaska ska man vara extra noga med att rengöra redskapen.

Rengöring av ögonen

Ögonen rengörs med en ren kompress som fuktats med kranvatten, från den yttre ögonvrån mot den inre. Vid behov torkas ögonen med samma teknik. Använd en separat kompress för varje öga. Kompresser finns att köpa på apoteket.

Om babyns ögon varar och symtomen fortsätter trots noggrann rengöring ska babyn undersökas av hälsovårdare eller läkare.

Tvätt av stjärten

Stjärten tvättas lämpligen under kran med babyn liggande på mage på den vuxnas arm. Man för in handen under babyns bröstkorg och tar ett stadigt tag om den motsatta överarmen. Man kan använda rengöringsdukar om man inte kan tvätta babyn under en kran. Hemma rekommenderas man att tvätta babyn under kranen, men man behöver inte alltid tvätta babyn om man bara ska byta en kissblöja.

Bad

När man badar ett prematurbarn ska man använda ljummet vatten, cirka 37–38 grader. Synliga utsöndringar sköljs bort under kranen innan man sätter babyn i badkaret.

Om babyn har navelstumpen kvar torkar man den extra noggrant efter badet. Det är viktigt att se till att babyn inte blir kall under och efter badet. I samband med tvätt bör man kontrollera områden som lätt blir fuktiga, som bakom öronen, på halsen, i ljumskarna och under armarna. Det är också viktigt att torka de här områdena noggrant. Det gör man genom att trycka försiktigt utan att gnida. Hårbotten torkas med cirkulerande, lätt gnidande rörelser för att avlägsna eventuellt skorv.

Användning av napp

Alla spädbarn, även prematurer, har ett medfött sugbehov. Behovet varierar mellan olika barn. Ofta har babyn övat sig på att suga på napp redan under sjukhusvården, vilket har förberett babyn på att suga för att få mat. Användning av en napp kan också skydda mot plötslig spädbarnsdöd.

nyfödd; baby; grundläggande vård; prematur

Kyllä

Uppdaterad  15.7.2023