9.2 Hur beräknas kolhydraterna i maten?

Beräkning av kolhydraterna i maten möjliggör rätt dosering av insulin.

Den här sidan är en del av vårdguiden för diabetes för daghem och skolor. Syftet med handboken är att stödja personalen i vården av barnets diabetes under daghems- och skoldagen.

Kolhydraterna beräknas i allmänhet med fem grams noggrannhet utifrån barnets eller den ungas matportioner.

Livsmedel som innehåller kolhydrater är

  • mjölkprodukter
  • potatis, ris och baljväxter
  • spannmålsprodukter
  • bär och frukt
  • socker, honung och sötsaker

Livsmedel som inte innehåller kolhydrater är

  • grönsaker
  • kött, fisk och ägg
  • fetter, ostar och pålägg
  • lightdrycker, kaffe och te

I skolor och daghem lönar det sig att lära sig mängden kolhydrater i vanliga livsmedel, vilket gör att det går snabbare att räkna kolhydraterna. Som hjälp vid bedömningen av kolhydrater kan man använda:

Barn och unga i olika åldrar behöver olika mängder kolhydrater under dagen. Mängden fysisk aktivitet påverkar behovet av kolhydrater. De som idrottar och rör på sig mycket behöver mer kolhydrater än de som rör sig lite.

Vanliga kolhydratmängder under dagen för barn i olika åldrar är

  • Barn i daghemsåldern behöver under dagen 130–250 gram kolhydrater, dvs. 25–50 gram kolhydrater, fem gånger per dag.
  • Barn i lågstadieåldern behöver under dagen 150–300 gram kolhydrater, dvs. 30–60 gram kolhydrater fem gånger per dag.
  • Ungdomar i högstadieåldern behöver under dagen 200–350 gram kolhydrater, dvs. 40–70 gram kolhydrater fem gånger per dag.
 

Kyllä

Uppdaterad  19.10.2021