Mun- och tandvård för barn och unga under inledande behandling av cancer samt cytostatikabehandling

Mun- och tandvård är särskilt viktig under cytostatikabehandlingen.

Många cytostatika samt en kronisk transplantat-mot-värdreaktion minskar salivutsöndringen och orsakar muntorrhet och en större infektionskänslighet.

Vissa cytostatika, såsom metotrexat och adriamycin, har konstaterats orsaka skador på slemhinnorna. Om munnen blivit öm under tidigare motsvarande behandlingsperioder, är det bra att fästa allt större uppmärksamhet vid munvården följande gång.

Munvård grundar sig på en omsorgsfull rengöring av tänderna genom att borsta dem två gånger per dag. En vuxen har alltid ansvar för rengöringen av munnen hos ett barn under skolåldern. Som tandkräm kan man använda vanlig fluortandkräm enligt åldern. Att skölja munnen med vatten eller koksaltlösning flera gånger om dagen rekommenderas.

Tandborsten ska vara tillräckligt mjuk. Tandborsten byts ut varje månad och alltid i samband med eventuella infektioner. Användning av eltandborste rekommenderas. Tandborstningen fortsätter så länge munnens tillstånd tillåter. I stället för att borsta tänderna kan man vid behov pensla dem med gröna skumgummipinnar.

Under cytostatikabehandlingar torkar läpparna lätt, alltså är det bra att sköta om läpparnas skick. Läppbalsam, vitt vaselin eller till exempel en tjock salva för läpparna förhindrar att läpparna torkar och blir nariga.

Muntorrhet till följd av cytostatikabehandling kan lindras genom att fukta munnen flera gånger om dagen med koksaltlösning, vatten eller genom att suga på isbitar. Användningen av xylitolprodukter ökar också salivutsöndringen och lindrar muntorrhet.

Illamående och kräkningar som framträder trots medicinering mot illamående kan minskas med svala eller kalla maträtter och drycker. Efter kräkningar är det alltid bra att skölja munnen med vatten eller koksaltlösning för att minska surheten i munnen som fräter tandemaljen och för att rengöra slemhinnorna.

 

Kyllä

Uppdaterad  26.10.2022