D-vitamin och kalcium Det viktigaste kosttillskottet för ett reumabarn är D-vitamin och vid behov kalcium. Bra källor för D-vitamin är fisk, ägg, margarin och mjölkprodukter i flytande form. För 2-18-åringar rekommenderas 7,5 mikrogram (µg) D-vitamintillskott per dag året runt. Under kortisonbehandling används vanligtvis D-vitamintillskott 20 µg/dygn. Barn med barnreuma har visat sig ha en benägenhet för låga D-vitaminhalter. D-vitaminbrist är skadligt för benstommen och det kan också vara relaterat till sjukdomens aktivitet. Forskningsresultaten är ännu motsägelsefulla och det finns behov av ytterligare forskning. D-vitaminhalten kan fastställas med blodprov och vid behov kan det på basis av resultatet göras förändringar i doseringen. Den övre gränsen för säkert D-vitaminintag är 50 µg/dygn för 2-11-åringar och 100 µg/dygn för över 12-åringar. Dessa är flerdubbla jämfört med rekommendationen. De bästa källorna för kalcium är mjölkprodukter i flytande form, hårda ostar samt kalciumberikade produkter. 1 dl mjölkprodukt i flytande form eller en ostskiva innehåller cirka 100 mg kalcium. Det rekommenderade intaget kalcium för barn och unga är 600-900 mg/dygn. Under kortisonbehandling borde kalciumintaget vara cirka 1000-1500 mg/dygn. Vid behov används kalciumtillskott 500-1000 mg/dygn beroende av kalciummängden i kosten och barnets ålder. Överdrivet kalciumintag är inte fördelaktigt och kan försvaga upptaget av järn.
Andra vitaminer och mineraler I samband med metroexatbehandling behövs alltid folsyretillskott. Bra källor för folsyra i kosten är lever, gröna grönsaker, baljväxter, frukt och bär. Antioxidanter (C- och E-vitamin, betakaroten och selen) stöder kroppens immunförsvar. Bra källor för C-vitamin och betakaroten är bär, frukt och grönsaker. E-vitamin fås från växtoljor, nötter och fullkornsprodukter. Användningen av mjölkproduter, fulllkornsspannmål, fisk och kött tryggar intaget av selen. Maten är den bästa källan för antioxidanter, och ett separat antioxidanttillskott rekommenderas inte. På grund av kronisk inflammation minskar halterna av järn, zink och selen i blodet, men överskott av mineraler är inte till fördel. Vid behov i det aktiva skedet av reumatismen, kan kosten i samband med kostbegränsningar eller dålig aptit kompletteras med multivitamin-mineralpreparat för barn.
Fisk och fiskoljepreparat Fisk innehåller långkedjade omega-3 fettsyror. De leder till att ämnesomsättning uppstår på grund av signalsubstanser mellan inflammation och smärta, och i stora mängder kan de underlätta reumatisk smärta. Fisk är en bra källa för protein och jod, och fiskens fett är annars också hälsofrämjande. Av denna anledning lönar det sig att 2-3 gånger i veckan äta olika fisksorter från varierande fångstområden. Rikligt med omega-3 fettsyror fås till exempel från lax, regnbågsforell, siklöja, makrill, sik, strömming och tonfisk. Fiskoljepreparat ersätter inte andra näringsämnen som fås från fisk. Rapsolja och ask- och flaskmargarin som är baserade på rapsolja innehåller även omega-3-fettsyror.
Mjölksyrebakterier Mjölksyrebakterier modifierar tarmbakteriestammen fördelaktigt. Enligt preliminära forskningsresultat i vuxenforskning kan en regelbunden användning av mjölksyrebakterier minska ledgångsreumans symtom eller förhindra sjukdomens aktivering. Forskningsbevisen är fortfarande delvis bristfälliga. Alternativt kan man använda livsmedel eller preparat som innehåller mjölksyrebakterier. Även en fiberrik kost påverkar tarmarnas mibkrobiom fördelaktigt.
Hälsokostpreparat Kombinationseffekten av hälsokostpreparat och läkemedel mot reuma har inte undersökts. Hälsokostpreparat kan uppfattas som säkrare och mindre skadliga än läkemedel. Vissa av dem kan ändå anstränga levern och till och med orsaka leverskada. Ofta är preparatens effekt i relation till deras pris väldigt ifrågasatt. Om hälsokostpreparat är i användning är det viktigt att berätta det för den vårdande läkaren. |