Vegetarisk kost för barn

Det finns många olika typer av vegetarisk kost. För ett växande barn är den säkraste och lättaste kosten att följa en lakto-ovo-vegetarisk kost, där mjölkprodukter och ägg ingår tillsammans med växtbaserade produkter. När det gäller vegetarisk kost för ett växande barn är det viktigt att se till att kosten är mångsidig.

Mycket selektiv makrobiotisk eller råvarubaserad kost rekommenderas inte för barn och ungdomar på grund av den höga risken för vitamin- och energibrist och tillväxtstörningar. Vegansk kost för spädbarn och barn kan också innebära näringsmässiga risker. Om de ska följas måste kosten planeras noggrant och en näringsterapeut konsulteras.

Vegetarisk kost för spädbarn

För ett spädbarn rekommenderas helamning fram till 4–6 månaders ålder och partiell amning fram till ett års ålder. Det finns ingen modersmjölksersättning som lämpar sig för vegansk kost på marknaden i Finland, så om man inte ammar är det en näringsmässig risk att följa en vegansk kost under ett års ålder. Fast föda bör introduceras senast vid sex månaders ålder, enligt principerna i näringsrekommendationerna för barn. Baljväxter kan ges försiktigt tillagade från sju månaders ålder.

Haitarin otsikkotaso3
Sammanställning av en vegetarisk kost

En omsorgsfullt planerad vegansk kost är också lämplig för barn och ungdomar. När den är väl sammansatt är den mångsidig och innehåller spannmål, grönsaker och rotfrukter, baljväxter, nötter och frön, frukt, bär och vegetabiliska fetter samt en näringsrik dryck som ersätter mjölk.

Drycker

Veganska familjer använder mjölkliknande, vitaminberikade växtbaserade drycker, t.ex. havre-, soja-, mandel- eller hirsbaserade drycker. För veganska barn över ett år rekommenderas en soja-, havre- eller annan spannmålsdryck som är avsedd för småbarn, berikad med kalcium och vitamin D, B2 och B12 utan tillsatt socker. Risdrycker eller andra växtbaserade drycker rekommenderas inte för barn under ett år, och risdrycker rekommenderas inte som enda matdryck för barn under sex år. Yoghurtliknande soja- eller havreprodukter rekommenderas ocksån.

Tallriksmodellen

En vegans huvudmåltider planeras enligt tallriksmodellen: en tredjedel av tallriken består av proteinrika vegetabiliska produkter, en tredjedel av andra grönsaker, varav en del bör vara tillagade, och en tredjedel av kolhydratrik potatis, pasta eller spannmål (t.ex. havre eller korn). Måltiden ska också omfatta fullkornsbröd, brödfett och en dryck. Det är viktigt med mångsidiga mellanmål. Måltider och mellanmål ska vara energirika och innehålla tillräckligt med fett. Som matlagningsfett och pålägg är rapsolja ett bra val, eftersom rapsolja är rik på essentiella fettsyror, linolsyra och alfa-linolensyra som är nödvändiga för kroppen. Nötter och frön innehåller också mycket av dem, så de rekommenderas också, även om de kan innebära en risk för aspiration (att de hamnar i vrångstrupen) hos små barn.

Färdigmat

Barn i lekåldern kan också äta proteinrik färdigmat som är lämplig för vegetarianer, t.ex. vegetariska biffar, rullar och växtbaserade korvar, men tänk på att de ofta innehåller mycket salt. Det bästa sättet att kontrollera salthalten är att laga maten själv. Andra kryddor, t.ex. örter och grönsaker, som tomat, ger maträtterna smak.

Näringstillskott

Veganska barn ges D-vitamintillskott enligt de allmänna rekommendationerna. Om föräldrarna vill kan ett växtbaserat vitamin D2-tillskott användas i stället för det annars rekommenderade D3-vitaminet. Dessutom kompletteras veganska barns kost med kosttillskott som innehåller B12-vitamin (OBS! vegetariska produkter innehåller inte B12-vitamin!) och jod, eftersom deras intag är för lågt i en vegansk kost. Det finns några jodtillskott som lämpar sig för vegansk kost på marknaden. Vanligtvis innehåller preparaten 150 μg jod, vilket motsvarar det dagliga jodbehovet för en vuxen person. Barns behov av jod är ungefär en tredjedel till hälften av vuxnas behov. Behovet av vitamin-, mineral- och spårämnestillskott bedöms individuellt.

Preparat som innehåller havsalger bör inte ges till spädbarn överhuvudtaget eller till barn under 6 år om de inte har en bevisligen låg jodhalt.

En näringsterapeut kan hjälpa

Veganska familjer bör få handledning av en näringsterapeut, eftersom en vegansk kost kräver särskild expertis och tillgång till och mångsidig användning av produkter som lämpar sig för en vegansk kost. Ibland kan en övergång till vegansk eller annan begränsad kost vara ett tecken på en ätstörning hos en ung person.

 

Kyllä

Uppdaterad  30.6.2023