Kolhydrater, fett och protein i maten för barn

Barn har ett större energibehov än vuxna i förhållande till sin storlek, och man måste se till att de får tillräckligt med näringsämnen.

​Kolhydrater

Den viktigaste energikällan i vår kost är kolhydrater, som står för ungefär hälften av vårt totala energiintag, även hos barn. Hos spädbarn är den viktigaste kolhydraten laktos, som är en kolhydrat i modersmjölk och andra mjölkprodukter. De mest rekommenderade kolhydratkällorna under barndomen är (fullkorns)spannmål, grönsaker och potatis, frukt och bär samt mjölkprodukter med låg fetthalt. Intaget av rent socker, dvs. sackaros, bör minskas. Överdrivet intag av sackaros kan lätt leda till ett för stort energiintag, dålig tandhälsa och brist på näringsämnen som är viktiga för barnets tillväxt och utveckling. Energidrycker och sockerhaltiga läskedrycker rekommenderas inte för personer i någon ålder.

Fett

Ungefär en tredjedel av energin bör komma från fetter och mindre än en tredjedel från mättat fett. Mättade fetter är fasta vid rumstemperatur och kallas hårda fetter. Fetter som innehåller dubbelbindningar kallas omättade eller mjuka fetter. I Finland överskrider nästan allas intag av mättat fett (dvs. animaliskt fett / mjölkfett) rekommendationen. Därför bör vegetabiliska oljor och margariner föredras framför smör och smörbaserade fetter, dvs. fetter med hög halt av mättat fett, och likaså fettfri mjölk och andra fettsnåla mjölkprodukter samt kött och kyckling med låg fetthalt. Det lönar sig att använda vegetabiliskt margarin som brödfett och vegetabilisk olja eller flytande eller mjukt vegetabiliskt margarin för matlagning. Rapsolja är rik på de enda essentiella fettsyror som vår kropp behöver, nämligen linolsyra och alfa-linolensyra, som är fleromättade fetter. Fisk innehåller också mycket långkedjiga fleromättade fetter och rekommenderas minst två dagar i veckan.

Protein

Proteinintaget är tillräckligt för barn i vårt land. Det är tillrådligt att ha en eller två ekologiska vegetariska dagar i veckan för att minska mängden animaliskt protein i kosten. Ett överdrivet proteinintag i tidig barndom kan öka risken för senare fetma. Fjäderfäkött är att föredra framför rött kött. Rött kött, korv och kallskuret ingår inte i den dagliga kosten. Andra bra proteinkällor är mjölk och mjölkprodukter, ägg, spannmålsprodukter och baljväxter.

 

Kyllä

Uppdaterad  30.6.2023