Amning och allergier

En mångsidig och regelbunden kost bidrar till både mammans och barnets hälsa.

Tidigare trodde man att om en mamma begränsade konsumtionen av vissa livsmedel under graviditeten eller amningen kunde man förebygga allergier hos barn. Enligt nya studier behöver en ammande mamma inte undvika några livsmedel för att förebygga allergier hos sitt barn. Onödiga begränsningar, som att undvika citrusfrukter, kan till och med öka barnets risk för allergier.

Om mamman har en födoämnesallergi ska hon beakta det i sin kost. Det är viktigt att ersätta de livsmedel man undviker med näringsmässigt likvärdiga livsmedel: om man t.ex. måste undvika citrusfrukter får man t.ex. C-vitamin från andra frukter och bär. Mammans kost begränsas dock inte med avseende på utvecklingen av allergier hos barnet.

Bröstmjölk innehåller många ämnen som bidrar till utvecklingen av barnets försvar. Kvaliteten på mammans kost är också viktig ur denna synvinkel, eftersom kostens sammansättning återspeglas i bröstmjölkens sammansättning. När barnet i sinom tid börjar äta fast föda gäller samma regel om mångsidighet. Det finns ingen anledning att undvika eller fördröja att lägga till något livsmedel i barnets kost, inte ens i familjer med allergier.

Om barnet blir känsligt för den mat som mamman äter kan man ändå fortsätta amma. För att ta reda på vad som orsakar barnets allergisymtom bör man gå till en läkare, eftersom symtomen kan orsakas av något annat än den mat som mamman äter. Att begränsa mammans kost i onödan är en näringsmässig och mental belastning, så det är inget man bör göra utan utredning. Om kostrestriktioner är nödvändiga är det viktigt att se till att näringsinnehållet är tillräckligt. Man kan få hjälp med detta av en rådgivningsskötare eller en näringsterapeut.

 

Kyllä

Uppdaterad  30.6.2023