Lastentaudit

Lastentauteihin kuuluvat HUS:ssa lasten infektiotautien, munuaissairauksien, elinsiirtojen, sydänsairauksien, veri- ja syöpätautien ja vastasyntyneiden hoito.

Allergiaa, astmaa ja diabetesta sairastavat lapset ovat lisäksi suuri potilasryhmä lastentautien alalta.

Lastentautien yksiköitä on HUS-alueen kaikilla sairaanhoitoalueilla. Vaativin hoito, mm. sydän-, elinsiirto- ja syöpälasten hoidot, on keskitetty Helsingin Lastenklinikalle.

Lasten diabetes

Diabetekseen sairastuu nykyisin viisi kertaa enemmän lapsia ja nuoria kuin viisikymmentä vuotta sitten. Samanaikaisesti myös keskimääräinen sairastumisikä on laskenut. HUS:n alueella sairastuu tyypin 1 diabetekseen vuosittain noin 150 alle 16-vuotiasta lasta ja nuorta ja muutama nuori tyypin 2 diabetekseen.

Diabeteksen hoito alkaa jo sairaalan päivystyksessä ja jatkuu lastenosastolla vajaan viikon ajan. Sen jälkeen hoito on polikliinista.

Lue lisää lasten diabeteksesta ja sen hoidosta HUS-alueella HUS:n sivuilta.

Lasten elinsiirrot

Suomessa lasten elinsiirrot tehdään Helsingissä Lastenklinikalla. Elinsiirteen on saanut Suomessa jo 500 lasta tai nuorta.

Elinsiirron jälkeen lapsi tarvitsee elinikäisen hylkimisenestolääkityksen, mutta muutoin lapsi voi elää ikää vastaavasti.

Lasten elinsiirtojen tulokset ovat Suomessa kansainvälisesti vertailtuna erinomaisia, 70–95 % elinsiirteen saaneista selviytyy.

Lue lisää lasten elinsiirroista HUS:n sivuilta.

Lasten infektiot

Lasten infektiotautien hoito pitää sisällään laajasti tavallisten infektiotautien hoidon sekä harvinaisten ja vakavien infektiosairauksien hoidon. Lisäksi hoidettavana on lapsia, joiden perussairaus altistaa infektioille ja joiden infektioiden hoito on näin ollen vaativampaa.

Lue lisää lasten infektioista ja niiden hoidosta HUS-alueella HUS:n sivuilta.

Lastenreuma

Lastenreuma ei ole yksi ja yhtenäinen tauti, vaan sen oireet, vaikeus ja kesto vaihtelevat suuresti eri potilailla. Yleisin tautimuoto on harvojen nivelten lastenreuma eli oligoartriitti (alle viisi sairastunutta niveltä).

Lastenreuma on tavallisimmillaan pienten lasten tauti eli noin puolet potilaista sairastuu alle 5-vuotiaana ja keskimäärin sairastutaan 7-vuotiaana.

Suomessa sairastuu lastenreumaan vuosittain noin 150–200 ja heistä noin 60–80 ohjautuu hoitoon Hyksin Lastenklinikalle.

Lapsireumapotilaiden lisäksi Lastenklinikan reumavastaanotolla hoidetaan lasten ja nuorten muita tuki- ja liikuntaelinongelmia, kuten kipupotilaita, sekä sidekudostauteja, joissa on myös valtakunnallinen konsultaatiovastuu.

Lue lisää lastenreumasta ja sen hoidosta HUS-alueella HUS:n sivuilta.

Lasten sydänsairaudet

Suomessa lasten vaikeimpien sydänvikojen tutkimus ja hoito on keskitetty Lastenklinikalle. Lasten sydänvikoja korjataan katetroimalla ja leikkaamalla.

Lue lisää lasten sydänsairauksista HUS:n sivuilta.

Lasten syöpäsairaudet

Suomessa sairastuu syöpään vuosittain 130–150 lasta ja nuorta, joista noin kolmasosa hoidetaan Hyksin Lastenklinikalla. Lasten yleisin syöpä on akuutti lymfoblastileukemia (ALL). Sen hoidon kesto on 2–2,5 vuotta ja uusia ALL-potilaita tulee Lastenklinikalle keskimäärin 15 vuodessa.

Lue lisää lasten syövästä ja syöpäsairauksien hoidosta HUS-alueella HUS:n sivuilta.

Vastasyntyneiden hoito

Noin 10 prosenttia vastasyntyneistä tarvitsee hoitoa lastenosastolla ja 3 prosenttia tarvitsee tehohoitoa. HUS:n kaikissa synnytyssairaaloissa on valmius vastasyntyneiden hoitoon tilanteissa, joissa vastasyntynyt tarvitsee lastenlääkärin hoitoa ja/tai osastohoitoa. Kaikissa synnytyssairaaloissa on vastasyntyneiden osasto, lastenosasto tai valvontayksikkö, jossa vastasyntynyttä voidaan hoitaa syntymän jälkeen. Lisäksi vastasyntyneitä hoidetaan Naistenklinikalla vastasyntyneiden teho-osastolla ja muilla Lastenklinikan osastoilla.

Lue lisää vastasyntyneiden hoidosta HUS-alueella HUS:n sivuilta.


Edellinen sivuSeuraava sivu

 

Katso lisää