Lastentaudit

Lastentauteihin kuuluvat HUSissa lasten infektiotautien, munuaissairauksien, elinsiirtojen, sydänsairauksien, veri- ja syöpätautien ja vastasyntyneiden hoito.

Allergiaa, astmaa ja diabetesta sairastavat lapset ovat lisäksi suuri potilasryhmä lastentautien alalta.

Lastentautien yksiköitä on HUS-alueen kaikilla sairaanhoitoalueilla. Vaativin hoito, mm. sydän-, elinsiirto- ja syöpälasten hoidot, on keskitetty Helsingin Uuteen lastensairaalaan.

Lasten diabetes

Diabetekseen sairastuu nykyisin viisi kertaa enemmän lapsia ja nuoria kuin viisikymmentä vuotta sitten. Samanaikaisesti myös keskimääräinen sairastumisikä on laskenut. HUSin alueella sairastuu tyypin 1 diabetekseen vuosittain noin 150 alle 16-vuotiasta lasta ja nuorta ja muutama nuori tyypin 2 diabetekseen.

Diabeteksen hoito alkaa jo sairaalan päivystyksessä ja jatkuu lastenosastolla vajaan viikon ajan. Sen jälkeen hoito on polikliinista.

Lue lisää:
Lasten diabetes ja diabeteksen hoito HUS-alueella (HUS)

Lasten elinsiirrot

Suomessa lasten elinsiirrot tehdään Uudessa lastensairaalassa. Elinsiirteen on saanut Suomessa jo 500 lasta tai nuorta.

Elinsiirron jälkeen lapsi tarvitsee elinikäisen hylkimisenestolääkityksen, mutta muutoin lapsi voi elää ikää vastaavasti.

Lasten elinsiirtojen tulokset ovat Suomessa kansainvälisesti vertailtuna erinomaisia, 70–95 % elinsiirteen saaneista selviytyy.

Lue lisää:
Lasten elinsiirrot (HUS)

Lasten infektiot

Lasten infektiotautien hoito pitää sisällään laajasti tavallisten infektiotautien hoidon sekä harvinaisten ja vakavien infektiosairauksien hoidon. Lisäksi hoidettavana on lapsia, joiden perussairaus altistaa infektioille ja joiden infektioiden hoito on näin ollen vaativampaa.

Lue lisää:
Lasten infektiot ja infektioiden hoito HUS-alueella (HUS)

Lastenreuma

Lastenreuma ei ole yksi ja yhtenäinen tauti, vaan sen oireet, vaikeus ja kesto vaihtelevat suuresti eri potilailla. Yleisin tautimuoto on harvojen nivelten lastenreuma eli oligoartriitti (alle viisi sairastunutta niveltä).

Lastenreuma on tavallisimmillaan pienten lasten tauti eli noin puolet potilaista sairastuu alle 5-vuotiaana ja keskimäärin sairastutaan 7-vuotiaana.

Suomessa sairastuu lastenreumaan vuosittain noin 150–200 ja heistä noin 60–80 ohjautuu hoitoon Uuteen lastensairaalaan.

Lapsireumapotilaiden lisäksi Uuden lastensairaalan reumavastaanotolla hoidetaan lasten ja nuorten muita tuki- ja liikuntaelinongelmia, kuten kipupotilaita, sekä sidekudostauteja, joissa on myös valtakunnallinen konsultaatiovastuu.

Lue lisää:
Lastenreuma ja reuman hoito HUS-alueella (HUS)

Lasten sydänsairaudet

Suomessa lasten vaikeimpien sydänvikojen tutkimus ja hoito on keskitetty Uuteen lastensairaalaan. Lasten sydänvikoja korjataan katetroimalla ja leikkaamalla.

Lue lisää:
Lasten sydänsairaudet (HUS)

Lasten syöpäsairaudet

Suomessa sairastuu syöpään vuosittain 130–150 lasta ja nuorta, joista noin kolmasosa hoidetaan Uudessa lastensairaalassa. Lasten yleisin syöpä on akuutti lymfoblastileukemia (ALL). Sen hoidon kesto on 2–2,5 vuotta ja uusia ALL-potilaita tulee Uuteen lastensairaalaan keskimäärin 15 vuodessa.

Lue lisää:
Lasten syöpä ja syöpäsairauksien hoito HUS-alueella (HUS)

Vastasyntyneiden hoito

Noin 10 prosenttia vastasyntyneistä tarvitsee hoitoa lastenosastolla ja 3 prosenttia tarvitsee tehohoitoa. HUSin kaikissa synnytyssairaaloissa on valmius vastasyntyneiden hoitoon tilanteissa, joissa vastasyntynyt tarvitsee lastenlääkärin hoitoa ja/tai osastohoitoa. Kaikissa synnytyssairaaloissa on vastasyntyneiden osasto, lastenosasto tai valvontayksikkö, jossa vastasyntynyttä voidaan hoitaa syntymän jälkeen. Lisäksi vastasyntyneitä hoidetaan Naistenklinikalla vastasyntyneiden teho-osastolla ja muilla Uuden lastensairaalan osastoilla.

Lue lisää:
Vastasyntyneiden hoito HUS-alueella (HUS)


Edellinen sivuSeuraava sivu

 

HUS; Lapset; Lastentalo

Päivitetty  19.12.2018