Ajankohtainen

Yhä useammalla lapsella vaarallinen ketoasidoositila tyypin 1 diabetesta todettaessa

Julkaistu 21.1.2020 10.40

Ketoasidoosi ennättää kehittyä yli viidennekselle tyypin 1 diabetekseen sairastuneista 0–15-vuotiaista lapsista ennen kuin diabetes diagnosoidaan, selviää Suomen lasten diabetesrekisteriin ilmoitetuista tiedoista. Diabeettinen ketoasidoosi tarkoittaa happomyrkytystä, joka vaatii välitöntä hoitoa.

Jotta diabetes saadaan diagnosoitua ennen ketoasidoositilaa, on tärkeää tunnistaa diabeteksen oireet. Tyypillisiä oireita ovat janon tunne, väsymys, virtsaamistarve ja huono ruokahalu, jotka saattavat joskus alkaa yllättäen. Joskus infektion yhteydessä poikkeuksellinen väsymys voi myös paljastaa diabeteksen. Ketoasidoosin oireita ovat vatsakipu, pahoinvointi, päänsärky ja tihentynyt hengitys, ja lapsi on saatava nopeasti päivystykselliseen hoitoon.

Suomen lasten diabetesrekisteriin on koottu sairaaloiden ilmoittamia tietoja vuodesta 2002 alkaen. Vuonna 2018 ketoasidoosi todettiin keskimäärin 26,2 %:lla lapsista. Luku on suurin sinä aikana, kun tietoja on kerätty. Vuonna 2018 tyypin 1 diabetes todettiin rekisterin tietojen mukaan 477 lapsella. Diabetekseen sairastutaan keskimäärin 8-vuotiaana. Rekisterin tiedot eivät ole täydelliset; sen luvut ovat suomalaisten sairaaloiden ilmoittamia.

Lue lisää