Ajankohtainen

Suurin osa lasten päänsäryistä on hyvänlaatuisia ja ohimeneviä

Julkaistu 2.10.2017 10.45

Lapsen ohimenevään ja lievään päänsärkyyn ei tarvita yleensä lääkehoitoa tai tutkimuksia. Päänsärky, joka haittaa lapsen toimintaa arjessa vaatii lääkärin tutkimuksia ja hoitoa.

Päänsärky on tavallinen oire, johon on olemassa lukuisia syitä. Usein lapsella on lievää päänsärkyä kuumeen tai tulehdustaudin yhteydessä.

Migreeni ja jännityspäänsärky ovat toiminnallisia päänsärkyjä, joiden taustalla on perinnöllisiä ja elinympäristöön liittyviä tekijöitä. Niitä voivat laukaista yksilöllisesti stressaavat tilanteet, kuten vähäinen yöuni, epäsäännöllinen ruokailu, vaikeudet koulussa tai muualla elämässä sekä liiallinen ruutuaika.

Päänsärkyä lapsilla ja nuorilla voivat aiheuttaa joskus myös piilokarsastus ja taittoviat, purentavirheet, niska- ja hartiaseudun lihasjännitys, ja harvemmin yleissairaudet (mm. kohonnut verenpaine ja anemia) tai lääkkeet (mm. särkylääkkeet liiallisesti käytettynä).

Lue lisää lasten ja nuorten päänsäryistä. Päänsärkykyselyiden avulla voi myös arvioida elintapojen vaikutusta lapsen ja nuoren päänsärkyihin.