Ajankohtainen

Suosituksia korkeammasta D-vitamiinilisästä ei hyötyä pikkulapsille

Julkaistu 6.6.2018 15.50

Suositusta eli 10 µg:aa korkeampi päivittäinen D-vitamiiniannos ei edistä luuston terveyttä tai estä infektioita, selviää Helsingin yliopiston ja HUS Lastenklinikan tutkimuksesta.

​Tutkimukseen osallistui vuosina 2013–2016 yhteensä 975 terveenä ja täysiaikaisena Kätilöopiston sairaalassa syntynyttä lasta. Lapset satunnaistettiin sokkoutetusti saamaan D3-vitamiinilisää joko nykysuositusten mukaisella vuorokausiannoksella (10 µg) tai kolminkertaisella annoksella (30 µg) kahden viikon ikäisestä kaksivuotiaaksi saakka.

Lasten luun tiheys mitattiin kahden vuoden iässä. Tutkimuksen alkaessa 96 prosentilla vastasyntyneistä elimistön D-vitamiinitilannetta kuvaava seerumin 25-hydroksi-D-vitamiinipitoisuus oli riittävä. Kahden vuoden iässä 10 µg D-vitamiiniannosta saaneista lapsista 99 prosenttia ja 30 µg annosta saaneista 100 prosenttia saavutti riittävän D-vitamiinitason. D-vitamiinin yliannostukseen liittyvää hyperkalsemiaa tai mahdollisesti myrkyllisiä pitoisuuksia ei esiintynyt kenelläkään tutkittavista.

Tutkimukseen osallistuneet perheet pitivät lisäksi tutkimuksen ajan kirjaa lapsen sairastamista infektioista. Infektioiden määrää korkeampi D-vitamiiniannos ei myöskään vähentänyt.