Ajankohtainen

Potkulautailusta aiheutuneet vammat helposti hoidettavissa

Julkaistu 10.7.2018 12.25

Vaikka potkulautailun suosio on kasvanut lasten ja nuorten keskuudessa, ovat siitä aiheutuneet vammat pääasiassa lieviä, selviää HUS Lastenklinikan ja Helsingin yliopiston tutkimuksesta.

​Potkulaudat eli skuutit ovat näppäriä liikkumisvälineitä, joilla voidaan opetella tekemään myös erilaisia temppuja. Tutkimuksessa kuvattiin potkulautailussa syntyneiden vammojen esiintyvyyttä ja vammatyyppejä lapsilla ja nuorilla, joita oli hoidettu Helsingin Lastenklinikalla, Töölön sairaalassa ja Jorvin sairaalassa.

Tutkimuksen tarkastelujakso käsitti kuusi vuotta, jonka aikana potilasmäärä kasvoi seitsemästä 55:een. Tarkasteltavasta 171 potilaasta suurin osa oli poikia ja lähes puolet 9–12-vuotiaita.
Suurin osa potkulautailuun liittyvistä vammoista oli lieviä murtumia ja ruhjeita, jotka syntyivät kaatumisen yhteydessä.

Kuuden vuoden tarkastelujakson ajalta ei löytynyt merkkejä vakavien vammojen lisääntymisestä. Tutkimuksen perusteella potkulautailu on edelleen turvallinen tapa lisätä lasten ja nuorten liikuntaa.

Lue koko juttu HUSin sivuilta.