Ajankohtainen

Ohjeita yleisimpiin lasten sairauksiin Lastentalo.fi-palvelun oirenavigaattorista ja sairaanhoitaja-chatista

Julkaistu 14.2.2018 15.15

Lastentalo.fi-sivustolle on avattu lasten oirenavigaattori ja sairaanhoitaja-chat. Maksuttomilla palveluilla helpotetaan vanhempien päätöksentekoa hoitoon hakeutumisesta lapsen sairastuessa äkillisesti.

Oirenavigaattori on tarkoitettu vanhemmille avuksi tilanteisiin, jossa pohditaan yhteydenottoa terveydenhuoltoon silloin, kun lapsella on kuumetta, yskää, nuhaa, korvakipua tai lievää hengitysvaikeutta. Oirenavigaattoriin syötetään lapsen ikä ja vastataan lapsen vointia koskeviin kysymyksiin. Vastausten perusteella vanhemmat saavat kotihoito-ohjeita tai kehotuksen hakeutua tarkempaan arvioon.

− Palvelu on turvallinen ja helppokäyttöinen. Sen kautta saa ohjeita muun muassa kuumelääkkeen annosteluun tai korvakivun hoitoon. Sairaanhoitaja neuvoo vanhempia ja ohjaa tarvittaessa jatkohoitoon, kertoo linjajohtaja, lastentautien dosentti Pekka Lahdenne.

Palvelun on tarkoitus laajentua myöhemmin myös muihin tavallisiin oireisiin ja haavereihin, joita ovat vatsakipu, ripuli, oksentelu sekä pienet kolhut, vammat ja haavat.

Sairaanhoitaja-chat kirjautumisen takana HUS-alueen vanhemmille

HUS-alueella asuvien huoltajien on mahdollista keskustella kysymysosion jälkeen päivystävän sairaanhoitajan kanssa chatissa, johon kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla. Järjestelmä kysyy asiakkaalta lapsen henkilötunnuksen.

Chat-palvelu on auki arkisin klo 8–19.30 ja viikonloppuisin klo 12–19.30. Sairaanhoitaja vastaa chat-kutsuun puolen tunnin sisällä. Hoitajat konsultoivat tarvittaessa lastenlääkäriä. Oirenavigaattori on tällä hetkellä suomenkielinen. Chatissa hoitajat vastaavat sekä suomeksi että ruotsiksi. Viikolla 8 chat-palvelu on arkipäivinä poikkeuksellisesti auki klo 8–17.30.

Lastentalosta tietoa lasten sairauksista, neuvoja tutkimuksiin ja hoitoon valmistautumiseen

Lastentalo.fi-sivustolle on koottu yleistajuisesti ja laajasti tietoa lasten sairauksista, hoidosta ja hoitoon valmistautumisesta. Sairaus- ja alakohtaisia aihealueita on tällä hetkellä 16. Perheiden on mahdollista hyödyntää sisältöjä esimerkiksi jo ennen vastaanotolle tuloa.

Lapsille on oma osionsa, jossa sairaalamaailmaa tehdään tutuksi videoiden avulla. Lisäksi Lastentalossa kerrotaan lapsen sairastamisen vaikutuksista perheeseen ja parisuhteeseen ja annetaan neuvoja, miten tulevaan sairaalahoitoon voidaan lapsen kanssa valmistautua mm. leikin keinoin.