Ajankohtainen

Norovirusta liikkeellä, suojaudu käsien pesulla

Julkaistu 4.3.2019 13.35

Epidemioina usein kulkevaa norovirusta on taas laajasti liikkeellä. Alkuvuoden aikana on tilastoitu noin 900 norovirustapausta. Tautia on liikkeellä ympäri Suomea, mutta eniten tapauksia on todettu suurissa kaupungeissa. Tiedot käyvät ilmi THL:n tartuntatautirekisteristä.

​Norovirus on erittäin herkästi tarttuva tauti, joka leviää ja tarttuu henkilöstä toiseen sekä mm. kosketuspintojen kautta, minkä takia tauti liikkuukin usein epidemioina. Talvikausina sisätiloissa oleskelu edesauttaa tartuntojen leviämistä ja alkuvuosi on tyypillistä norovirusaikaa.

Norovirukset ovat merkittävä vastataudin aiheuttaja lapsilla. Oireita ovat yleisimmin kouristavat vatsakivut ja pahoinvointi, jota seuraa oksentelu. Norovirukseen voi liittyä myös ripulia. Tauti on yleisimmin lievä ja nopeakestoinen, mutta joskus voi olla tarvetta sairaalassa saatavalle nestehoidolle.

Taudin tarttumista ja leviämistä voi ehkäistä kaikista parhaiten ja tehokkaimmin huolellisella käsien saippuapesulla etenkin wc-käyntien ja vaipan vaihdon jälkeen sekä ennen ruoan laittoa ja syömistä.

Lue lisää: