Ajankohtainen

Murtumat on tärkeää hoitaa ajoissa oikein

Julkaistu 15.7.2020 10.00

Murtumat ovat lapsilla ja nuorilla tavallisia, ja ne paranevat nopeammin kuin aikuisilla. Murtumien hoito onkin tärkeää aloittaa hyvissä ajoin ja oikein.

Mitä nuorempi lapsi on, sitä nopeammin murtumat luutuvat. Luuston kasvu myös korjaa joitakin virheasentoja, jotka ovat tulleet esimerkiksi murtuman seurauksena. Erityisosaamista vaaditaan luiden päissä olevien kasvulevyjen ja niiden läheisyydessä olevien vammojen käsittelyssä ja hoidon suunnittelussa, jotta luun kasvu ei häiriintyisi. Lapsen ikä ja murtuman sijainti ja tyyppi vaikuttavat hoidon valintaan. Lastentalon Lasten ja nuorten ortopedia -osiossa kerrotaan murtumien hoidosta sekä tuki- ja liikuntaelinten ongelmista ja sairauksista.

Murtumatekstit on jaoteltu raajan mukaan: esimerkiksi yläraajamurtumien alta löytyy tietoa solisluun ja lapaluun murtumasta, olkaluun murtumasta, kyynärluun yläosan murtumasta sekä seitsemästä muusta yläraajan murtumasta.

Murtumatyyppejä havainnollistetaan aidoilla röntgenkuvilla sekä valokuvilla, joiden avulla kuvataan murtuman hoitoon liittyviä toimenpiteitä. Lisäksi annetaan ohjeita, kuinka kipsattua raajaa tulee tarkkailla. Tarkkailulla varmistetaan, että kipsi on sopivan kokoinen ja mahdollinen haava paranee normaalisti. Lue lisää murtumista ja niiden hoidosta Lastentalon Lasten ja nuorten ortopedia -osiosta.