Ajankohtainen

Lastentalossa uusi osio lasten vatsavaivoista

Julkaistu 5.11.2019 10.30

Vatsaoireet ovat yleisiä sekä aikuisilla että lapsilla. Useimmiten kyse on oireista, joiden taustalla vaikuttavat suuhun laitetun ruoan sisältö ja ruokailurytmi sekä laajemmin elämäntavat. 2000-luvulla ovat lisääntyneet kuitenkin myös erilaiset autoimmuunisairaudet. Lastentalon uudessa sisältökokonaisuudessa kerrotaan lasten vatsavaivoista ja sairauksista sekä niiden hoidosta.

Ruoansulatuskanava alkaa suusta ja päättyy peräsuoleen. Ruoansulatuskanavassa ruoka pilkkoutuu sellaiseen muotoon, että elimistön solut pystyvät hyödyntämään ruoasta saatavan energian. Sen lisäksi suolisto on vastustuskyvyn kannalta aktiivinen toimija. Suolistossa on monenlaisia bakteereja, joiden muutokset ovat yhteydessä hyvinvointiin.

Suoliston toimintaan vaikuttaa syömämme ruoan lisäksi moni tekijä, kuten ruokailurytmi, elämäntavat, esimerkiksi liikunnan ja levon määrä, erilaiset lääkeaineet sekä muut sairaudet. Useimmiten vatsavaivoissa kyse onkin elämäntavoista johtuvista toiminnallisista ohimenevistä vaivoista ja oireista, kuten ummetuksesta. Imeväisillä ja taaperoilla vasta kehittyvä ruoansulatuskanavan ja suoliston toiminta voivat aiheuttaa mahavaivoja, kuten esimerkiksi mahansisällön takaisinnousua suuhun.

Viimeisten parinkymmenen vuoden aikana erilaiset autoimmuunisairaudet ovat lisääntyneet. Esimerkiksi krooniset tulehdukselliset suolistosairaudet eli IBD-taudit ovat yleistyneet huomattavasti myös lapsilla ja nuorilla. Tavallisimmille tautimuodoille, Crohnin taudille ja haavaiselle paksusuolitulehdukselle, ovat tyypillisiä vaihtelevat rauhalliset ja aktiivit vaiheet. Viime vuosina tautien lääkehoidot ovat kehittyneet, ja vaikeatkin tautimuodot vaativat leikkaushoitoa harvemmin kuin 10–20 vuotta sitten.

Lue lisää

Vatsaoireet ja ruoansulatuskanavan sairaudet​