Ajankohtainen

Hyvä käsihygienia suojaa taudeilta

Julkaistu 9.11.2017 13.15

Syksyn ja talven infektiokausi on nyt aluillaan. Oikeaoppinen käsienpesu vedellä ja saippualla sekä huolellinen kuivaaminen käsipaperiin tai kotioloissa puhtaaseen pyyhkeeseen estää tehokkaasti tauteja aiheuttavien mikrobien leviämisen käsien kautta.

​Hengitystieinfektioita ja ripulia aiheuttavat virukset leviävät helposti kosketustartuntana käsien välityksellä. Sairaudet leviävät helposti, etenkin silloin, kun suuri määrä ihmisiä kerääntyy yhteen, esimerkiksi kouluihin ja päiväkoteihin.

Lasta on hyvä opettaa kotona pesemään kädet ulkoleikeistä kotiin tullessa, ennen ruokailua ja ruuanlaittoon osallistumista sekä vessakäynnin jälkeen. Aikuisen esimerkkiä ja kannustusta tarvitaan erityisesti silloin, kun tuntuu, ettei käsienpesuun ole aikaa, se unohtuu tai kun lapsi ei haluaisi pestä käsiään.
Sairaalassa käsien desinfektio käsihuuhteella on tehokkaampi tapa estää infektioita kuin saippuapesu, mutta arkielämässä käsien peseminen vedellä ja saippualla riittää.

Tehokas ja hyvä tapa pestä kädet

  1. Kastele ensin kädet haalealla vedellä.
  2. Ota neste- tai vaahtosaippuaa ja hiero käsiä yhteen, muista kynsien ympärykset ja sormien välit. Pese käsiä 15–20 sekuntia. Suurin piirtein sama aika kuluu ”Paljon onnea vaan” -laulun yhden säkeistön laulamiseen.
  3. Huuhtele kädet niin, että kaikki saippua lähtee pois.
  4. Kuivaa kädet huolellisesti täysin kuiviksi käsipaperilla tai -pyyhkeellä. Märät kädet levittävät mikrobeja todennäköisemmin kuin kuivat.
  5. Yleisissä WC:ssä sulje käsikäyttöinen hana käsipaperilla.
  6. Tämän lisäksi sairaalassa ollessa käytetään käsihuuhdetta. Käsihuuhde pitää myös käsienpesun jälkeen ottaa kuiviin käsiin. Kosteissa käsissä käsihuuhteen teho laskee ja käsihuuhde ei enää hierottaessa kuivu. Käsihuuhdetta voi käyttää pientenkin lasten käsien desinfektioon, kunhan he eivät laita heti käsihuuhteesta märkiä käsiä suuhunsa.