Ajankohtainen

Diabeteksen oireiden tunnistaminen riittävän ajoissa on tärkeää

Julkaistu 30.1.2018 9.35

Suomessa tyypin 1 diabetekseen sairastuu vuosittain noin 500 lasta ja nuorta. Lasten ja nuorten diabeteksen hoito on Suomessa keskitetty erikoissairaanhoitoon.

​Diabetes on sairaus, jossa veren sokeri- eli glukoosipitoisuus nousee yli normaalitason. Yleisimmät diabetestyypit ovat tyypin 1 ja tyypin 2 diabetes.

Sairastumisen syitä ei vielä tunneta tarkasti, mutta sekä perinnölliset eli geneettiset tekijät että ympäristötekijät (esim. virustaudit) vaikuttavat sairauden syntyyn.

Diabeteksen tyypilliset oireet ovat lisääntynyt jano sekä virtsaamistarve, väsymys, huono ruokahalu ja laihtuminen ja mahdollisesti yökastelun alkaminen uudelleen. Oireet saattavat tulla esiin esimerkiksi infektion aikana, jolloin lapsi voi olla poikkeuksellisen väsynyt.

Sairastumiseen johtanut prosessi on pitkä, mutta joskus oireet voivat tulla hyvinkin nopeasti. Tällöin on tärkeää, että diabetes todetaan mahdollisimman nopeasti, jolloin insuliinilääkitys pystytään aloittamaan. Jos oireita ei havaita riittävän ajoissa, on vaarana happomyrkytystilan kehittyminen insuliinin puutteen takia. Hengenvaarallisen happomyrkytystilan oireita ovat vatsakipu, pahoinvointi, päänsärky, tiheä hengitys ja lopulta tajunnantason lasku.

Lue lisää diabeteksen oireista, taudin toteamisesta sekä hoidosta.