Lääkkeet ja lapset

”Lapsi ei ole pieni aikuinen” on lause, joka on syytä muistaa lapsen lääkitystä suunniteltaessa.

​​​​​

Lääkkeitä kehitettäessä on lähtökohtana yleensä sairas aikuinen ja tutkimukset on tehty jo eettisistäkin syistä pääasiassa täysi-ikäisillä ihmisillä. Siksi suuri osa markkinoille tulevista lääkkeistä on sisältänyt alkuun varoituksen, ettei niitä ole suotavaa käyttää alle 18-vuotiailla lapsilla.

Meni vuosia, ennen kuin kokemusta uuden lääkkeen käytöstä lapsilla alkoi kertyä. Euroopan komissio julkaisi vuonna 2007 lastenlääkeasetuksen, jonka keskeinen tavoite on lisätä tutkittujen ja lapsille soveltuvien lääkkeiden saatavuutta. Asetuksen myötä kaikilla Euroopan markkinoille tulevilla uusilla lääkkeillä on oltava Euroopan lääkeviraston kanssa sovittu lastenlääkkeen kehitysohjelma.

Liiallinen annostus, väärä lääke tai lapsi ottanut mahdollisesti itse jotakin

Tietyssä iässä lapset laittavat helposti suuhunsa kaiken mitä eteen tulee. Mitä pienempi lapsi, sen pienempi lääkemäärä riittää aiheuttamaan mahdollisia haittoja.

Ensiapuna kotona lääkkeiden aiheuttamissa myrkytystapauksissa voidaan käyttää lääkehiiltä. Se tehoaa lähes kaikkiin lääkkeiden aiheuttamiin myrkytyksiin, paitsi ei esimerkiksi rautavalmisteisiin.

Lääkehiiltä suositellaan hankittavaksi kotiin varmuuden vuoksi, sillä se säilyy useamman vuoden.

Lisätietoja myrkytyksistä tai niiden epäilyistä saa Myrkytystietokeskuksesta, joka palvelee puhelimitse ympärivuorokauden numerossa  puh. 0800 147 111.

Lue lisää:

Myrkytystietokeskuksesta (HUS)

Lapselle annettavat itsehoitovalmisteet

Lääkäri arvioi aina lääkkeen hyödyt ja haitat ja erityisesti lasten kohdalla mietitään annos mahdollisimman tarkasti. Nämä samat periaatteet on syytä pitää mielessä, kun antaa kotona lapselle käsikauppavalmistetta.

Pakkausselosteesta saa lisätietoa siitä, soveltuuko kyseinen valmiste lapselle ja minkälaisella annostuksella sitä tulisi käyttää.

Lääkeaineallergia

Lastentalosta löydät kattavan tietopaketin lasten lääkeallergioista.

Lue lisää:

Lasten lääk​eallergia (Laste​ntalo)


  Edellinen sivuSeuraava sivu

 

 

Päivitetty  5.2.2020