Gå till sidans innehåll

Effekt av läkemedel på miljön

Hållbar utveckling är en del av allas våra liv. Läkemedel påverkar också naturen och det är bra för alla som använder läkemedel att veta hur miljöpåverkan kan minskas.

Effektivitet och säkerhet för ett läkemedel prioriteras alltid vid läkemedelsutveckling. När ett läkemedel kommer ut på marknaden vet vi hur det fungerar och de flesta möjliga biverkningarna för patienten är också kända. Kännedom om läkemedlets effekt på miljön och andra organismer är emellertid bristfälliga. Även om medicinen används enligt instruktionerna kommer en del av medicinen också att hamna i naturen. Denna miljöpåverkan har man börjat utreda bättre.

Produktionen av farmaceutiska råvaror är för närvarande koncentrerad till Kina och Indien pga. kostnaderna. Även om produktionen av läkemedel är mycket strikt reglerad och läkemedelsföretag övervakas av myndigheterna i olika länder, till exempel i Europa, finns det olika nivåer av miljökontroll och naturskydd i olika länder. I vissa länder innehåller vattendragen nära läkemedelsfabriken så stora mängder antibiotika att antibiotikaresistenta bakterier kan spridas genom dem.

Koncentrationen av läkemedelsråvaruproduktion i Asien orsakar också betydande miljöutsläpp ur ett klimatperspektiv. I värsta fall flygs läkemedelsråvaror till andra sidan jordklotet för packning och därifrån tillbaka till sitt ursprungsland.

Läkemedel måste förpackas på ett sådant sätt att de inte förändras under transport och lagring, utan att deras effektivitet bibehålls. Dessutom måste paketet innehålla all nödvändig information för användaren av läkemedlet. Därför måste läkemedel vanligtvis förpackas i flera förpackningar. Till exempel förpackas tabletterna först i en ljusskyddande aluminiumförpackning och sedan i kartong. Vid förpackning av läkemedel tas i första hand i beaktande läkemedlets effekt och säkerhet. Tillräcklig renhet kräver ibland individuell förpackning, till exempel skydd mot fukt.

Läkemedlets förpackningsstorlek är också viktig. Individuellt förpackade läkemedel kräver mer utrymme och ökar därmed klimatutsläppen från transport och lagring. Å andra sidan kan det lätt hända att en del av stora tablettmängder blir oanvända. Särskilt utmanande för miljön är förpackningar som innehåller flera olika sorts material; hit hör många vanliga tablettförpackningar förpackade i endosförpackning av aluminium. De innehåller skadlig PVC -plast och högåtervinningsbart aluminium. Efter användning slängs de ofta med blandat avfall, eftersom de inte kan separeras hemma och återvinnas enligt sina egna egenskaper.

Än så länge är det omöjligt att säga om det är bättre att köpa ett mindre paket förpackat i aluminium eller läkemedel i en återvinningsbar plastflaska.

Det viktigaste är att använda läkemedlet enligt läkarens anvisningar eller, om det finns receptfria läkemedel, enligt beskrivningen i bipacksedeln. Läkemedel ska inte användas i onödan eller för säkerhets skull. Även om medicinen används exakt enligt instruktionerna kommer den fortfarande att hamna i avloppssystemet. Tabletter och piller modifieras i kroppen, men deras slutprodukter utsöndras i urinen och avföring i avloppet. Smärtgelerna som appliceras på huden spolas ner i avloppet under nästa duschbesök och en betydande del av den aktiva ingrediensen spolas med i avloppet. Avfallsbehandlingsanläggningar kan rena en del av läkemedlen från avloppsvattnet, men några av de aktiva ämnena går igenom behandlingen av avfallet och hamnar i miljön med det behandlade vattnet. Till exempel kan diklofenak för smärtgeler för närvarande inte avlägsnas i finska avloppsreningsverk.

Många vet att oanvända läkemedel måste tas till ett apotek för kassering. Läkemedel är inte bara piller och tabletter. Olika flaskor och plåster ska också föras till ett apotek. Medicinska plåster innehåller alltid medicin även efter användning, så de ska inte kasseras som osorterat kommunalt avfall.

Uppdaterad 13.2.2023