Förnuftig läkemedelsbehandling

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​
​​​​

​Mängden smärtstillande läkemedel är betydande och innefattar allt från preparat i egenvården till starka smärtstillande läkemedel som säljs med narkotikarecept. Det här avsnittet beskriver indelningen av smärtstillande läkemedel och hur man vet när smärtstillande läkemedel från egenvården inte längre hjälper.

Läs mer...


RÄTT ANVÄNDNING AV SMÄRTSTILLANDE LÄKEMEDEL​​

​​​​​​​​​​​
​​​​

Varför används inte antibiotika för alla förkylningar? Varför är man så noggrann angående användningen av antibiotika? Läs mer om antibiotika här.

Läs mer...


RÄTT ANVÄNDNING AV ANTIBIOTIKA

​​​​​​​​​​​
​​​​

Många läkemedel påverkar uppmärksamhet och vakenhet. Vissa har så stor effekt att de försämrar förmågan att agera i trafiken. Läs mer här, oavsett om du rör dig med bil, cykel eller till fots.

Läs mer...


LÄKEMEDEL OCH TRAFIK​

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​
​​​​​

När man får kontroll över sina sjukdomsbesvär och -symptom med hjälp av läkemedel kan det lätt kännas som att medicineringen skulle kunna avslutas. Här kan du läsa mera om varför det inte lönar sig att göra det.

Läs mer...


LÄKEMEDELSBEHANDLING VID KRONISK SJUKDOM

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​
​​​​

Varför måste vissa tabletter tas hela? Bör ett öppnat läkemedel förvaras i rumstemperatur eller i kylskåp?

Läs mer...


ANVÄNDNING OCH FÖRVARING AV LÄKEMEDEL

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​
​​​​

Egenvårdsläkemedel är läkemedel som får köpas receptfritt. De är dock inte mindre effektiva än receptbelagda preparat och det är bra att komma ihåg att egenvårdsläkemedel kan interagera med andra läkemedel.

Läs mer...


Egenvård

​​​​

Det förekommer situationer där sömn- och lugnande läkemedel har använts i månader, år eller t.o.m. årtionden, fast syftet var att använda dem kortvarigt.  Nedan beskrivs hur du själv kan minska eller sluta användningen av läkemedelspreparat på ett kontrollerat sätt.

Avvänjning av sömn- och lugnande läkemedel​​