Lääkkeen vaikutus heikentyy tai estyy

Täysin kattavia listoja ruoka-aineista ja lääkkeistä, joiden yhteiskäyttöä pitää välttää, ei voi antaa, mutta tärkeimmät rajoitteet koskevat kalsiumia, rautaa, magnesiumia ja alumiinia.

​​​

Kalsium (kalkki), rauta, magnesium ja alumiini

Kalsiumia, magnesiumia ja rautaa käytetään paitsi sellaisinaan lääkkeinä, niin myös lisäravinteina yksinään. Myös tietyt ravintoaineet sisältävät näitä runsaasti. Esimerkiksi maitotuotteissa on runsaasti kalsiumia. Täysjyväviljat ja sisäelimet sisältävät runsaasti rautaa. Kalsiumin, magnesiumin ja raudan haitallinen vaikutus muihin lääkkeisiin perustuu siihen, että ne muodostavat joidenkin lääkkeiden kanssa niin kutsuttuja kelaatteja, jotka imeytyvät huonosti tai eivät lainkaan. Jos lääke ei pääse imeytymään verenkiertoon, se ei myöskään vaikuta ja lääkkeen teho jää alentuneeksi.

Alumiini on myös tällainen kelaatteja muodostava valmiste. Alumiinia ei käytetä sellaisenaan, vaan sitä on joissakin ilman reseptiä saatavissa närästyksen hoitoon käytetyissä lääkkeissä.

Täysin kattavia listoja aineista, joiden tehoa nämä neljä huonontavat, ei voi antaa, sillä lääkkeitä poistuu markkinoilta, uusia tulee tilalle ja tieto olemassa olevien lääkkeiden yhteisvaikutuksista lisääntyy. Tärkeimpiä lääkkeitä, joiden teho heikkenee, jos ne otetaan aivan samaan aikaan raudan tai kalsiumin kanssa ovat eräät antibiootit, kilpirauhasen vajaatoimintaan käytettävä tyroksiini ja parkinsonin tautiin käytettävä levodopa. Jos näitä valmisteita pitää käyttää yhtä aikaa raudan, kalsiumin, magnesiumin tai alumiinia sisältävien valmisteiden kanssa, niin tabletit pitäisi ottaa niin, että niiden väliin jää 2-4 tuntia. Jos käytössäsi on useita lääkkeitä tai jokin lääke pitää ottaa monta kertaa päivässä kuten antibiootti tai parkinson-lääkitys, niin kannattaa selvittää, pitääkö tällainen varoaika kyseisten valmisteiden kanssa pitää, jotta elämä ei muutu liian hankalaksi myöskään sen takia, että varmuuden vuoksi yrität saada 2-4 tunnin tauon kaikkien lääkkeiden ottojen väliin. Asian voi tarkistaa omien lääkkeidensä pakkausselosteista.

Lisäksi on hyvä muistaa, että joissakin ravintoaineissa on hyvin runsaasti kalsiumia tai rautaa, jolloin 2-4 tunnin rajoitus olisi hyvä pitää myös niiden ja lääkkeiden oton välillä.

Esimerkkejä eri aikaan annosteltavista lääkeaineista:

 

Kyllä

Päivitetty  21.3.2023