Pysyvä lääkitys ja munuaisten vajaatoiminta

Ihmisen ikääntyessä munuaisten toiminta heikkenee. Hyvillä elintavoilla ja hyvällä perimällä voi vaikuttaa siihen, miten nopeasti tämä vajaatoiminta alkaa näkyä.

Jos ihmisellä ei ole mitään muita sairauksia kuten verenpainetauti tai diabetes, ei pelkkä ikä riitä kertomaan munuaisten toiminnasta. 70-vuotiaan munuaiset voivat toimia yhtä hyvin kuin 30 vuotta nuoremman. Jos käytössä on kuitenkin säännöllisiä lääkityksiä mihin tahansa sairauteen, on munuaisten toimintaa alettava seurata tarkemmin.

Joskus voi käydä niin, että munuaisten vajaatoiminta pääsee kehittymään huomaamatta potilaan ikääntyessä. Joidenkin lääkkeiden kohdalla vajaatoimintaa olisikin syytä etsiä ja seurata säännöllisesti, vaikka alkuvaiheessa tilanne olisi hyvä.

Munuaisten toimintaa seurataan erityisesti sellaisten lääkkeiden yhteydessä, joiden pitoisuus elimistössä voi muuttua herkästi munuaisten toiminnan heikentyessä. Samoin jos potilaalla on useita lääkkeitä, jotka vaikuttavat munuaiseen.

Diabeteksen hoitoon käytetty metformiini on tehokas ja yleensä vain vähän haittavaikutuksia aiheuttava lääke, mutta sen annosta on huomattava pienentää heti, jos munuaiset alkavat toimia heikommin.

Toinen esimerkki on litium, jota käytetään kaksisuuntaisen mielialahäiriön hoidossa. Jos litiumin käyttäjälle kehittyy munuaisten vajaatoiminta tai hän käyttää yhtä aikaa muita munuaisiin vaikuttavia lääkkeitä, esimerkiksi kuume- ja kipulääkkeenä ibuprofeenia, niin litium pitoisuus voi nousta aivan liian korkeaksi ja munuaisten toiminta voi heikentyä entisestään.

 

Kyllä

Päivitetty  21.3.2023