Tablettien puolittaminen ja murskaaminen

Tabletit suositellaan usein nieltäväksi kokonaisena veden kanssa, eikä niitä ole syytä pureskella. Joskus, esimerkiksi nielemisvaikeuksissa, on tarve puolittaa tai murskata tabletti.

Tablettien soveltuvuus puolittamiseen tai murskaamiseen on syytä selvittää ensin. Jos tästä ei ole mainintaa pakkausselosteesta, asia tulisi varmistaa terveydenhuollon ammattilaisilta.

Jos tabletissa on valmiina jakouurre, se voidaan yleensä puolittaa. Puolittamisen apuna voi käyttää esimerkiksi apteekeissa myytäviä tabletinpuolittajia.

Tablettien puolittaminen ei tarkoita sitä, että sen saisi murskata tai murentaa pieniin osiin. Jos niin joudutaan tekemään, myös tablettien murskaamiseen on olemassa apuvälineitä.

Seuraavissa tilanteissa tabletteja ei tulisi puolittaa tai murskata eikä kapselia avata

Haitarin otsikkotaso3
Depottabletit ja -kapselit

Depottabletit ja -kapselit vapauttavat lääkeainetta säädellysti eli tasaiseen, usein hieman hitaampaan tahtiin. Jos depottabletti tai -kapseli puolitetaan tai murskataan, pitkävaikutteinen ominaisuus menetetään. Tällöin kerralla voi vapautua liian suuri määrä lääkeainetta, mikä voi lisätä haittavaikutuksia (esim. vahvat kipulääkkeet). Lääkkeen vaikutus voi myös jäädä liian lyhyeksi.

Enterotabletit ja -kapselit

Enterotablettien ja -kapselien lääkeaineen on suunniteltu vapautuvan vasta suolistossa esimerkiksi sen vuoksi, että mahahapot voivat muuttaa lääkkeen tehottomaksi tai lääke voi ärsyttää mahaa. Enterotabletin puolittaminen tai murskaaminen tai kapselin avaaminen voi viedä lääkeaineen tehon tai aiheuttaa mahaärsytystä.

Ihoa ja ruoansulatuskanavan limakalvoa ärsyttävät lääkeaineet

On olemassa lääkeaineita, jotka voivat ärsyttää ihoa tai suun ja ruoansulatuskanavan limakalvoa. Tällaiset lääkkeet on päällystetty, jolloin tabletin kalvopäällyste suojaa ihoa tai suun ja ruoansulatuskanavan limakalvoja ärsyttävältä vaikutukselta. Näitä tabletteja ei ole syytä puolittaa tai murskata. Tämä on mainittu pakkausselosteessa. Esimerkiksi osteoporoosilääkkeet ärsyttävät suun ja ruoansulatuskanavan limakalvoa.

 

Päivitetty  6.2.2020