Lääkkeiden aiheuttamat maksahaitat

Terve maksa kestää hyvinkin suuria määriä lääkkeitä ja pystyy muokkaamaan ne elimistölle vaadittavaan muotoon.

​​

Eräät lääkkeet ovat kuitenkin maksalle haitallisempia kuin toiset ja jotkin luontaistuotteet sisältävät jopa maksalle myrkyllisiä ainesosia. Lääkkeet aiheuttavat maksalle haittoja herkemmin, jos maksa on jo ennalta vaurioitunut.

Lääkkeen aiheuttaman maksavaurion ilmaantuminen on harvinaista, mutta koska kyseessä on joskus hyvinkin vakava tilanne, pyritään näitä ehkäisemään ennalta mahdollisimman hyvin. Tietyt riskitekijät aiheuttavat herkemmin maksavaurion lääkityksen yhteydessä. Tällaisia riskitekijöitä ovat korkea ikä, runsas alkoholin käyttö ja jokin muu maksasairaus.

Jos lääkkeen käytön aikana iho alkaa kutista huomattavasti tai silmän valkuaiset muuttuvat kellertäviksi, on syytä ottaa yhteys lääkäriin. Maksan toimintaa voidaan seurata verikokeilla ja niiden avulla nähdään, onko kyseessä maksan vaurioituminen vai jo maksan vajaatoiminnan kehittyminen. Tiettyjen lääkkeiden tiedetään voivan aiheuttaa maksan lievää vaurioitumista lääkityksen alkuvaiheessa. Osa lääkkeiden aiheuttamista maksavaurioista on ohimeneviä, vaikka lääkitystä jatkettaisiin.

Esimerkiksi eräät antibiootit voivat aiheuttaa maksahaittoja, mutta osan kohdalla ne korjaantuvat, vaikka lääkitys jatkuu. Jos valitun lääkkeen huomataan aiheuttavan pitkäkestoisempia muutoksia verikokeissa tai potilas huomaa itse, että se ei sovi, niin lääke vaihdetaan. Vaikka maksan tilanne rauhoittuisi, ei samaa lääkettä yleensä aloiteta uudestaan, vaan valitaan jokin toinen.

 

Kyllä

Päivitetty  21.3.2023