Ajankohtainen

Sähköinen resepti toimii Virossa

Julkaistu 5.2.2019 12.00

Suomessa kirjoitettu sähköinen resepti toimii kotimaan lisäksi nyt myös Virossa rajoitetusti.


​Voit halutessasi ostaa sähköisellä lääkemääräyksellä reseptilääkkeitä Virosta niistä apteekeista, jotka ovat liittyneet mukaan järjestelmään.  Kanta.fi –sivustolta löytyy luettelo näistä apteekeista. Yhteistyö alkaa vaiheittain myös muiden Euroopan maiden kanssa.


Palvelun käyttämistä varten sinulla pitää olla suomalainen henkilötunnus ja olet käynyt Omakanta-palvelussa  kirjaamassa suostumuksesi, että reseptitietosi voidaan luovuttaa ulkomaalaiselle apteekille. Antamasi suostumus on voimassa toistaiseksi, mutta voit halutessasi perua sen Omakanta-palvelun kautta milloin vain.

​Palveluun liittyy rajoituksia, etkä voi ostaa ulkomailta kaikkia lääkkeitä tai valmisteita, joita voit ostaa sähköisellä reseptillä Suomessa (lista tämän sivun lopussa) . Käyttämääsi lääkettä ei myöskään välttämättä myydä ulkomailla. Mikäli ulkomainen apteekki ei pysty toimittamaan tarvitsemaasi lääkettä ja tarvitset sitä ehdottomasti ulkomailla ollessasi, käänny paikallisen terveydenhuollon puoleen.

Lääkkeen ostamista varten tarvitset virallisen henkilöllisyystodistuksen eli passin tai henkilökortin. Toistaiseksi vain täysi-ikäinen henkilö voi ostaa itselleen lääkkeitä sähköisellä reseptillä ulkomailla.

Lääkkeistä ei saa suoraan korvausta ulkomaisessa apteekissa, mutta voit hakea Suomessa jälkikäteen mahdollista lääkekorvausta Kelasta.  Korvauksen käsittelyä varten Kelassa voidaan tarvita lääkeostoon liittyvät kuitit ja lääkkeiden suojapakkaukset (esim. pahvipakkaukset), joten ne kannattaa säilyttää ulkomailla ostetuista lääkkeistä.

Lisätietoa reseptilääkkeiden ostamisesta ulkomailta (mukaan lukien ostorajoitukset ulkomailla) löytyy Kanta.fi –sivustolta.

Sähköisellä reseptillä ei voi ostaa ulkomailta

  • huumausaineita ja PKV-lääkkeitä
  • apteekissa valmistettavia lääkkeitä
  • itsehoitovalmisteita, jotka eivät ole lääkkeitä (esim. perusvoiteet, kliiniset ravintovalmisteet)
  • hoitotarvikkeita, ravintolisiä ja sidetarpeita
  • valmisteita, joita on määrätty tietylle ajalle (esim. lääkkeen kokonaismäärä on määrätty sanallisesti "vuoden lääkemäärä")
  • valmisteita, jotka voidaan toimittaa määräajoin uudelleen (esim. kuukauden välein. Reseptissä lukee tällöin iter semel, iter bis tai iter ter)
  • yhdistelmäpakkauksia eli pakkauksia, jotka sisältävät useita eri valmisteita
  • potilaskohtaisia erityislupavalmisteita
  • valmisteita, joihin liittyy lääkärinpalkkio ja joita ei ole vielä kertaakaan toimitettu Suomessa.​​