Ajankohtainen

Lääkevarmennus-järjestelmällä ehkäistään lääkeväärennyksiä

Julkaistu 15.2.2019 11.00

Lääkeväärennökset ovat maailmalla merkittävä ongelma ja kasvava uhka myös Euroopassa.

​​​​​​​​

Suomalaisissa apteekeissa ei ole toistaiseksi havaittu lääkeväärennöksiä, mutta sairaaloista on löydetty muutama tapaus, jossa lääkevalmisteen etikettiä tai pakkausta on peukaloitu esimerkiksi niin, että vanhentuneen lääkkeen kestoaikaa on pidennetty ja siten onnistuttu myymään vanhentuneita lääkkeitä uudelleen kansainvälisille lääketukuille.

Uuden lääkevarmennusjärjestelmän avulla varmistetaan, että asiakkaille ja potilaille toimitetaan apteekeista ja sairaala-apteekeista vain aitoja lääkkeitä. Järjestelmä otetaan käyttöön kaikissa EU-maissa, Norjassa, Islannissa ja Sveitsissä. Järjestelmän valvontaan kuuluviin lääkepakkauksiin on lisätty lääkepakkauksen yksilöivä, sähköisesti luettava tunniste ja pakkauksen peukaloinnin estävä mekanismi, kuten tarrasinetti, turvakorkki tai repäisynauha. Käytännössä kaikissa uusissa reseptilääkepakkauksissa on yksilöllinen koodi, jolla se on rekisteröity yhteiseen tietokantaan eli lääkevarmennekeskukseen.

Reseptilääkkeen aitous varmistetaan apteekissa ja sairaala-apteekissa ennen kuin lääke luovutetaan asiakkaalle. Jokainen turvamerkitty lääkepakkaus tarkistetaan lukemalla skannerilla pakkauksen yksilöivä tunniste ja varmistamalla peukaloinnin paljastavan mekanismin eheys. Skannauksen perusteella aito pakkaus merkitään tietokantaan toimitetuksi. Lääkeväärennös aiheuttaa skannauksessa virheilmoituksen, eikä sitä toimiteta asiakkaalle.

Apteekista toimitetaan muutaman vuoden siirtymäajan myös reseptilääkepakkauksia, joissa uusia turvaominaisuuksia ei vielä ole. Nämä pakkaukset on tuotu markkinoille ennen 9.2.2019.