Ajankohtainen

Marevan ja joulupöydän herkut

Julkaistu 22.12.2020 14.15

​​Suomalaiseen joulunviettoon kuuluu ruoka. Jouluna syödään hyvin, ehkä normaalia enemmän, eikä noudateta arjen aikatauluja – herkkupaloja voi käydä napsimassa vaikka yöllä. Yöllä syöminen periytyy vanhoista suomalaista tavoista. Jouluaattoiltana oli tapana jättää ruoat yöksi pöydälle edesmenneitä omaisia sekä kodin haltioita ja tonttuja varten.

Voiko runsas syöminen vaikuttaa lääkkeiden tehoon?

Yleisesti voi sanoa, että joulunajan syöminen ei aiheuta ongelmia lääkkeiden kanssa. Joidenkin lääkkeiden kohdalla runsas ja tavallista useammin tapahtuva syöminen saattaa vaikuttaa lääkkeiden pääsyyn mahalaukusta eteenpäin, jolloin niiden imeytyminen ja vaikutuksen alkaminen viivästyy. Jos kyseessä on pysyvä, pitkäaikainen lääkitys, ei käyttäjä välttämättä edes huomaa tätä. Nopeasti vaikuttavien lääkkeiden, kuten joidenkin kipulääkkeiden kohdalla, vaikutuksen viivästymisellä voi olla pientä merkitystä.

Marevanin käyttäjälle ei erityistä riskiä jouluherkuista

Verenohennukseen tarkoitetun Marevanin käyttäjät tietävät, että ruokavalio voi vaikuttaa Marevanin tehoon ja erityisesti silloin, jos ruokavalio sisältää vihreitä kasviksia. Tämä johtuu kasvisten sisältämän K-vitamiinin määrästä, jota on esimerkiksi lehtikaalissa noin 600 mikrogrammaa 100 grammassa. K-vitamiini toimii Marevanille vastavaikuttajana ja vie siten sen tehon pois tai ainakin pienentää sitä. Jos ruokavalio muuttuu paljon K-vitamiinia sisältäväksi kasvisruoaksi, tarvitaan yleensä suurempi lääkeannos.

Joulun perinneruokien ystävät voivat huokaista helpotuksesta, sillä ne eivät sisällä K-vitamiinia erityisen paljon. Esimerkiksi perunalaatikossa K-vitamiinia on vain noin 1 mikrogramma 100 grammassa. Jouluruuista K-vitamiinia on eniten kinkussa ja kalkkunassa. Niinpä jouluherkuista nauttiminen ei muodosta Marevanin suhteen erityistä riskiä.

Herkullista joulua!