Ajankohtainen

Lakritsi ja verenpaine

Julkaistu 11.4.2019 11.00

Lakritsi on monen suomalaisen mielimakeinen.

​​Vastikään julkaistussa suomalaisessa väitöskirjatutkimuksessa (Elina Hautaniemi, Tampereen yliopisto) tutkittiin lakritsin vaikutusta verenpaineeseen. Kaksikymmentä tervettä vapaaehtoista söi 120-300 g lakritsia päivittäin kahden viikon ajan. Heidän verenpaineensa nousi keskimäärin 8 mmHg, mikä vastaa suuruudeltaan samaa kuin minkä verran yleensä saadaan laskettua verenpainetta yhdellä verenpainelääkkeellä. Lisäksi heidän painonsa nousi keskimäärin 1,5 kg.

Lakritsin sisältämä glykyrritsiini muuttuu suolistossa glykyrretiinihapoksi, joka vaikuttaa elimistön oman kortisolin aineenvaihduntaan. Tällöin voi sekä valtimoiden ja sydämen toiminta, että niiden säätely muuttua tavalla, joka kohottaa verenpainetta. Lisäksi glykyrretiinihappo lisää kehon nestemäärää ja toisaalta lakritsi sisältää runsaasti energiaa, mikä edesauttaa painonnousua.

Lakritsi on monen suomalaisen mielimakeinen, vaikka harva napostelee sitä pitkäjaksoisesti pussin päivässä. Ihmisen aineenvaihdunta on hyvin yksilöllistä ja muuttuu iän myötä, joten merkittäviä muutoksia elimistössä aiheuttava​ määrä lakritsia on yksilöllinen ja herkkyys sille voi muuttua ikääntyessä. Niiden, jotka sairastavat sydän- ja verisuonitauteja tai joiden riski sairastua niihin on kohonnut, onkin aiheellista arvioida omaa lakritsin syömistään muiden ravintotottumusten ohella.​