Ajankohtainen

”Uuden sukupolven” tulehduskipulääkkeitä kehitteillä

Julkaistu 23.10.2019 15.00

Perinteisille tulehduskipulääkkeille ollaan kehittämässä uusia, turvallisempia vaihtoehtoja.

​​​​​​​Tulehduskipulääkkeet kuten ibuprofeeni tai diklofenaakki ovat useimmille tuttuja lääkkeitä. Ne tuovat monissa tilanteissa tehokkaan avun kipuihin. Niillä on kuitenkin myös monia haittavaikutuksia, ja siksi niiden käyttö on hyvä pitää mahdollisimman vähäisenä.

Nyt perinteisille tulehduskipulääkkeille ollaan kehittämässä uusia, turvallisempia vaihtoehtoja. "Uuden sukupolven" tulehduskipulääkkeet vaikuttavat entsyymiin nimeltä mPGES-1, joka osallistuu elimistön tulehdusreaktioihin. Entsyymin toiminnan estäminen voi vähentää tulehdusta ja siihen liittyvää kipua.

Lääketieteen lisensiaatti Lauri Tuure on tutkinut tuoreessa väitöskirjassaan mPGES-1:n vaikutuksia ja siihen vaikuttavia lääkkeitä nivelrikkopotilailla. Nivelrikko on maailman yleisin nivelsairaus, jossa nivelten ruston kuluminen aiheuttaa kipua ja nivelten tulehduksen.​

Tuuren tutkimuksessa havaittiin, että uudet mPGES-1:tä estävät lääkkeet saattavat kivun hoidon lisäksi myös suojata nivelrikkoisia rustoja perinteistä ibuprofeenia paremmin. Tutkimuksessa käytetty kokeellinen lääke lisäsi tulehdusta rauhoittavia tekijöitä nivelrikkopotilaan rustoissa. Tutkimuksessa todettiin lisäksi, että esimerkiksi nivelreuman hoidossa vuosikymmenten ajan käytetty pistoskulta on toiminut samalla mekanismilla ja estänyt mPGES-1:n toimintaa nivelrikkopotilaiden rustossa.

Tarkemmat tutkimukset osoittavat jatkossa, löytyykö mPGES-1:stä avain turvallisempaan kivun hoitoon. Lääkekehitys saattaa kuitenkin tuoda meille tulevaisuudessa entistä parempia tulehduskipulääkkeitä.​