Runsaskaan lääkitys ei todennäköisesti ole este koronarokotteen ottamiselle. Monet lääkkeitä käyttävät henkilöt kuuluvat sairautensa puolesta koronan riskiryhmää ja siitä syystä heille suositellaan koronarokotteen ottamista.
Koronarokotteiden vaikutus perustuu siihen, että ne aktivoivat elimistön puolustusjärjestelmää tunnistamaan koronaviruksen rakenteita. Mekanismi, jolla rokote opettaa elimistön puolustusta tunnistamaan taudinaiheuttajan, vaihtelee rokotteen tyypin perusteella, ja markkinoilla on jo tällä hetkellä erilaisia koronarokotteita. Nyt markkinoilla olevat rokotteet (Pfizer-Biontech, Moderna, Oxford-AstraZeneca) eivät sisällä elävää tai heikennettyä taudinaiheuttajaa, joten esimerkiksi kortisonia käyttävät potilaat voivat ottaa rokotteen.
Puolustusjärjestelmän toimintaan vahvasti vaikuttavat lääkkeet, kuten esimerkiksi reuma-, syöpä- tai hyljinnänestolääkkeet voivat vaikuttaa koronarokotteen ottamisen ajankohtaan tai rokotetyypin valintaan. Tällaisia lääkkeitä käyttäviä suositellaan keskustelemaan asiasta oman lääkärinsä kanssa. Reumasairauksien osalta suurinta osaa lääkkeistä voi käyttää rokotteen ottamisen aikaan. Tarkempia ohjeita reumalääkkeistä ja koronarokotteesta löytyy infektiotalon sivuilta.
Suurimmalla osalla lääkkeistä ei ole vaikutusta elimistön puolustusjärjestelmään ja niitä voidaan käyttää turvallisesti koronarokotteen yhteydessä. Esimerkiksi verenpaine- ja diabeteslääkkeitä sekä masennuksen hoitoon käytettäviä lääkkeitä voidaan käyttää tavallisesti koronarokotteen kanssa.
Tämä juttu on julkaistu alun perin 24.2.2021 ja päivitetty 17.6.2021.