Ajankohtainen

Lääkkeet ja koronavirus

Julkaistu 17.3.2020 12.55

Sosiaalisessa mediassa liikkuu tällä hetkellä virheellistä ja harhaanjohtavaa tietoa joidenkin lääkkeiden vaikutuksista käynnissä olevaan koronavirusinfektioon.

​​

​​​​Covid-19 pääsee vaikuttamaan keuhkoihin ACE2-proteiinin välityksellä ja aiheuttaa keuhkokuumeen. Joidenkin lääkkeiden, kuten ACE-estäjien, tiatsolidiinidionien (diabeteslääkeryhmä) ja ibuprofeenin, on oletettu lisäävän tämän proteiinin ilmentymistä kudoksissa. Mitään kliinistä tutkimustietoa asiasta ei kuitenkaan toistaiseksi ole, ei myöskään kliinistä näyttöä siitä, että ACE-estäjien käyttöön liittyisi lisääntynyt riski keuhkojen suhteen koronavirusinfektioon sairastuneilla potilailla. Myöskään ei ole mitään näyttöä siitä, että ibuprofeenin tai muiden tulehduskipulääkkeiden käyttö olisi yhteydessä covid-19-potilaiden keuhkokuumeeseen.

Saatavilla oleva tieto ei ​tue sitä, että pitkäaikaiskäytössä olevia lääkityksiä pitäisi lopettaa tai muuttaa.

Ranskan viranomaiset ovat suositelleet aiemmin virusinfektioiden ensisijaiseksi hoidoksi parasetamolia. Tämä suositus ei kuitenkaan liittynyt nykyisen covid-19 infektion hoitoon, eikä käytettävissä ole tutkimustietoa, mikä puoltaisi erityisesti tällaista suositusta. Suomen Käypä Hoito -suosituksen mukaan sekä tulehduskipulääkkeitä että parasetamolia voidaan käyttää flunssan hoidossa kuumetta alentamaan. Suomessa myytäviä tulehduskipulääkkeitä ovat muun muassa ibuprofeeni, ketoprofeeni, naprokseeni ja diklofenaakki.

Tiedote perustuu EACPT:n (Euroopan kliinisen farmakologian yhdistys) ja THL:n aiempiin lausuntoihin.